Πολωνία: Οι αγρότες λαμβάνουν ενισχύσεις για να πουλήσουν το σιτάρι τους

Από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία οι Πολωνοί αγρότες παραπονιούνται για την είσοδο τεράστιων ποσοτήτων ουκρανικών σιτηρών σε χαμηλές τιμές, καθώς έχουν γίνει δασμολογικές παραχωρήσεις για να βοηθηθεί η εμπόλεμη χώρα. 

Τα ουκρανικά δημητριακά εισέρχονται στη γειτονική Πολωνία, έχοντας ως τελικό προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αφρικής, ωστόσο έχει «πλημμυρίσει» την πολωνική αγορά, βυθίζοντας τις τιμές των πολωνικών δημητριακών.

Ένα μεγάλο μέρος των Πολωνών αγροτών επέλεγε να κρατήσει τα δημητριακά, περιμένοντας καλύτερες τιμές, έχοντας ως σοβαρό μειονέκτημα την έλλειψη ρευστότητας και το χώρο αποθήκευσης των σιτηρών που πρέπει να συγκομιστούν αυτή την περίοδο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση είπε ότι σχεδόν το 60% των σιτηρών στα σιλό έχει ήδη αγοραστεί. Αυτές οι πωλήσεις κατέστησαν δυνατές χάρη σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα βοηθείας που αποζημιώνει τους Πολωνούς αγρότες για τις χαμηλότερες τιμές που έλαβαν κατά την πώληση της σοδειάς τους.

Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 15 Απριλίου και 30 Ιουνίου. Όσοι πούλησαν το σιτάρι μεταξύ 15 Απριλίου και 15 Μαΐου έλαβαν ενίσχυση 495 ευρώ ανά στρέμμα σιτηρών και αν το πούλησαν μεταξύ 15 Μαΐου και 30 Ιουνίου 680 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το Μάρτιο έως και τον Μάιο εξήχθησαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Πολωνία. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις