ΟΗΕ: Τα προβλήματα με τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα οδηγούν σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων
ΟΗΕ: Τα προβλήματα με τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα οδηγούν σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Τρίτη απογοήτευση για τον αργό ρυθμό των επιθεωρήσεων και τον αποκλεισμό ενός μεγάλου ουκρανικού λιμανιού από την πρωτοβουλία για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, που οδήγησε σε πτώση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι εξαγωγές τροφίμων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 4,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τον Οκτώβριο του 2022 σε μόλις 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο όγκο από την έναρξη της πρωτοβουλίας πέρυσι.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα ουκρανικά λιμάνια, οδηγώντας σε πτώση της προσφοράς βασικών τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ σε δήλωση.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 και ανανεώθηκε με αυξήσεις έκτοτε, επιτρέπει στις εξαγωγές σιτηρών να αποστέλλονται από ορισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της συμφωνίας, η οποία συνέβαλε στην άμβλυνση της συντριβής επισιτιστικής κρίσης σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Επανέλαβε την πλήρη δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει την εφαρμογή τόσο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας όσο και μιας χωριστής τριετούς συμφωνίας για τη στήριξη των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο στόχος του ΟΗΕ, είπε ο κ. Haq, είναι να επιτρέψει την ασφαλή και προβλέψιμη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τώρα καθώς ξεκινά η νέα συγκομιδή σιτηρών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Κατά το παρελθόν έτος, η Μόσχα έχει εκφράσει συνεχώς παράπονα για τις δυτικές κυρώσεις που έχουν θέσει οικονομικές, υλικοτεχνικές και ασφαλιστικές προκλήσεις στις αποστολές της.

Το Κρεμλίνο ζητά την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές λιπασμάτων του, όπως η παροχή πρόσβασης στην κρατική Ρωσική Αγροτική Τράπεζα στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

Επιπλέον, η Μόσχα απαιτεί την επανέναρξη των εξαγωγών αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας. Ενώ δεν υπάρχουν κυρώσεις από τη Δύση στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, οι τραπεζικοί περιορισμοί και τα ζητήματα πληρωμών έχουν επηρεάσει τις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει παραχωρήσεις στις απαιτήσεις της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά για περιόδους δύο μηνών.

Ωστόσο, πρόσφατες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η υπομονή της Ρωσίας μειώνεται και μπορεί να μην είναι πλέον διατεθειμένη να συνεχίσει την επέκταση της πρωτοβουλίας.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλείται τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μόσχας να είπε τη Δευτέρα ότι εάν λήξει η συμφωνία που επιτρέπει τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η συμφωνία της Ρωσίας με τον ΟΗΕ για να επιτρέψει τις δικές της εξαγωγές θα παραμείνει αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις