Το Κίεβο προειδοποιεί:  Η διεθνής συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μπορεί να μην ανανεωθεί

Το Κίεβο «δεν είναι και πολύ αισιόδοξο» ότι θα ανανεωθεί η διεθνής συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει τον Ιούλιο, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι αυτήν τη φορά», είπε ο Κουμπρακόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της χώρας του, που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Κουμπρακόφ, πρόσφατα έγιναν περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από ορισμένα λιμάνια, παρά από τον διάδρομο που είχε καθοριστεί από τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαφυλάξουμε αυτήν την πρωτοβουλία» (σ.σ. τη συμφωνία), πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. «Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι για την Αφρική», είπε, σχολιάζοντας ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει «εναλλακτικές οδούς» για την εξαγωγή των προϊόντων της.

Η διεθνής συμφωνία παρατάθηκε μέχρι τις 18 Ιουλίου, έπειτα από δύσκολες, περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο η Μόσχα απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτήν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι όροι της δεν τηρούνται. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε μεταξύ άλλων το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους θαλάσσιους διαδρόμους που προβλέπονται από τη συμφωνία για να εξαπολύει επιθέσεις στον ρωσικό στόλο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι «ανησυχεί» για το μέλλον της συμφωνίας και «εργάζεται σκληρά» για την παράτασή της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις