Ελιά: Οι ερευνητές αξιολογούν 12 ποικιλίες ως προς την ανοχή στην ξηρασία

Η Finca La Pontezuela και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στη Ισπανία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση ποικιλιών ελιάς που είναι καλά προσαρμοσμένες στην ξηρασία.

Στη φυτεία των 5 εκταρίων, οι ερευνητές θα αξιολογήσουν 12 ποικιλίες ελιάς από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και την Ισπανία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές θα τις αξιολογήσουν με βάση την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση τις αξιολογήσεις τους, οι ερευνητές στοχεύουν να προσδιορίσουν τη δυνατότητα φύτευσης των ποικιλιών ελιάς σε ολόκληρη την Ισπανία και ενδεχομένως να ανανεώσουν τη συμφωνία για τη συνέχιση της έρευνας.

Ο Juan Antonio Gómez-Pintado, πρόεδρος της Fina La Pontezuela, δήλωσε ότι το έργο αποτελεί το πρώτο στο είδος του έργο στην Ισπανία.

"Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ισπανία ένα ερευνητικό έργο με αυτά τα χαρακτηριστικά, το οποίο ενώνει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και μια εταιρεία, και το οποίο έχει ως στόχο να μελετήσει την προσαρμογή ποικιλιών ελιάς από άλλες χώρες στην κλιματική αλλαγή με σκοπό τη μετέπειτα εφαρμογή τους στη χώρα μας", δήλωσε.

"Η έρευνα αυτή θα επιτρέψει να προχωρήσει η γνώση της ανοχής των διαφόρων ποικιλιών ελιάς σε συνθήκες λειψυδρίας, καθώς και των πιθανών μηχανισμών που εμπλέκονται", πρόσθεσε ο Carlos Trapero, ερευνητής του τμήματος γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα.

Μετά από δύο χρόνια σοβαρής ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών, οι μελέτες σχετικά με την προσαρμογή των διαφόρων καλλιεργειών σε θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για τη γεωργική βιομηχανία της Ισπανίας.

Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας (Aemet) δήλωσε ότι στη χώρα σημειώθηκαν κατά 16% λιγότερες βροχές κατά το τρέχον μετεωρολογικό έτος, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο.

Οι ελαιοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, δήλωσαν στην Olive Oil Times ότι οι συνθήκες στους ελαιώνες φέτος είναι ίδιες ή χειρότερες από πέρυσι.

Καθώς οι ελαιοπαραγωγοί προσεύχονται για βροχή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον γεωργικό τομέα, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και την παροχή άμεσων ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ιστορικής ξηρασίας της Ισπανίας βραχυπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με τις στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένει κρίσιμη για τη μελλοντική επιτυχία του τομέα.

Έρευνα διεξάγεται επίσης στην Ανδαλουσία και στα Κανάρια Νησιά, ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής, για να μελετηθεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ωρών ψύξης στην ανάπτυξη της ελιάς και στην ποιότητα του ελαιολάδου διαφόρων δημοφιλών ισπανικών ποικιλιών.

Ο καταιγισμός νέων ερευνητικών έργων έρχεται καθώς η Carmen Crespo, υπουργός Γεωργίας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας, δήλωσε ότι ο τομέας της ελιάς πρέπει να γίνει πιο ανθεκτικός.

"Έχουμε μια ξηρασία που δεν είναι πλέον προσωρινή- είναι δομική στην περιοχή μας και, φυσικά, επηρεάζει τον ελαιώνα, την κύρια καλλιέργειά μας", δήλωσε η ίδια στους Olive Oil Times τον Μάρτιο.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις