Η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Ο Κανονισμός για την ορθολογική χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της ΕΕ, θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Ιουνίου 2023. 

Οι υπουργοί θα μιλήσουν για την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση SUR, η οποία έλαβε έγκριση εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου του περασμένου έτους, μετατρέπει την υπάρχουσα οδηγία σε κανονισμό (που σημαίνει ότι θα είναι άμεσα δεσμευτική και ομοιόμορφα εφαρμοστέα σε όλα τα κράτη μέλη).

Κύριος στόχος είναι η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της Ε.Ε. αναφορικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τις φιλοδοξίες που ορίζονται στις στρατηγικές της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, τη Βιοποικιλότητα και «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Επιπλέον στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 καθώς και γεωργικά θέματα που συνδέονται με το εμπόριο και τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις. 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα επιδιωχθεί να εγκριθούν τα συμπεράσματα σχετικά με τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την αλιευτική πολιτική της με στόχο έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2027.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις