Κίνα: Βοοειδή και χωράφια χωρίς νερό

Περίπου 3 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Κίνα υποφέρουν από ξηρασία, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας από την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 200.000 άνθρωποι και 760.000 ζώα δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές νερό, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Οι πληγείσες περιοχές είναι κυρίως η βορειοδυτική περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, γνωστή για τα λιβάδια της που τρέφουν πρόβατα και βοοειδή, καθώς και η βόρεια επαρχία Hebei και το βορειοανατολικό Liaoning, σημαντικές περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στο Πεκίνο η θερμοκρασία το Σάββατο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για τρίτη ημέρα, καθώς οι σπάνιες υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο έπληξαν μια περιοχή στο μέγεθος της Καλιφόρνια στη βόρεια Κίνα. 

Τμήματα της κοντινής Χεμπέι, Χενάν, Σαντόνγκ, Εσωτερικής Μογγολίας και Τιαντζίν είτε αύξησαν είτε διατήρησαν σε εγρήγορση το ζεστό καιρό στο «κόκκινο», το υψηλότερο στο σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων της Κίνας.

Η νοτιοδυτική Γιουνάν, η οποία έχει ήδη υπομείνει μήνες ξηρασίας από πέρυσι, αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη νερού, σύμφωνα με την έκθεση Xinhua.

Οι υψηλές θερμοκρασίες υποχώρησαν την Κυριακή, αλλά αναμένεται να επανέλθουν την Τρίτη, πιθανώς ακόμη και να ανέβουν ξανά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Πεκίνο, την Τιαντζίν και τη νότια Χεμπέι, ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV τη Δευτέρα.

Τμήματα της ανατολικής Jilin και της ανατολικής Liaoning, βορειοανατολικών επαρχιών που καλλιεργούνται καλαμπόκι, αναμένεται να δουν ισχυρές βροχοπτώσεις από τη Δευτέρα, πρόσθεσε το CCTV.

Εν τω μεταξύ, πολλές περιοχές στα νότια της χώρας δέχθηκαν έντονες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, της ανατολικής Zhejiang και της Σαγκάης, προκαλώντας πλημμύρες σε 15 ποταμούς, ανέφερε το Xinhua.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις