Φτωχή η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία, πεσμένες προβλέπονται οι εξαγωγές
Φτωχή η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία, πεσμένες προβλέπονται οι εξαγωγές

Η παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας προβλέπεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών και οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν σε χαμηλό 11 ετών, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Υπηρεσίας Εξωτερικών Γεωργίας (FAS) του Υπουργείου των ΗΠΑ της Γεωργίας.

Η FAS βλέπει την παραγωγή να πέφτει στους 17,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2023-24, μείωση σχεδόν 50% από το ρεκόρ 33 εκατομμυρίων τόνων το 2021-2022, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που βρίσκεται τώρα στον 16ο μήνας. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, από τα εκτιμώμενα 16 εκατομμύρια το 2022-23 και κάτω από το ρεκόρ 18,8 εκατομμύρια το 2021-2022.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για το 2023-24 θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη εάν η Ρωσία εξαιρεθεί από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία από τον Ιούλιο του 2022. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε πρόσφατα στο Reuters ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι η Ρωσία δεν θα να ανανεώσει τη συμφωνία όταν λήξει τον Ιούλιο, καθώς αναπτύσσει μια εναλλακτική λύση για τις εξαγωγές αμμωνίας της.

Η συμφωνία, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, πιστώνεται ότι δημιούργησε τις αγορές βασικών προϊόντων σιτηρών. Η Ουκρανία εξάγει επίσης σιτηρά μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη καθώς και μέσω των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να μην παρατείνει τη συμφωνία πέρα ​​από τις 18 Ιουλίου, εκτός εάν ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Η εξαγωγική συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας επιτρέπει επίσης την ασφαλή εξαγωγή ρωσικής αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται σε νιτρικά λιπάσματα, αλλά καμία δεν έχει αποσταλεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις