Η Ε.Ε. δύσκολα θα πετύχει τους στόχους της για το κλίμα

Η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα και την Ενέργεια το 2020 οφειλόταν εν μέρει σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία του κορονοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αμφισβητείται η πιθανότητα επιτυχίας του σχεδίου της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του το 1990 έως το 2030, καθώς όπως σημειώνεται ελάχιστες ενδείξεις αναφέρουν ότι οι ενέργειες που έγιναν για την επίτευξη των στόχων ήταν επαρκής.

Τον Οκτώβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι έχει πετύχει τους τρεις στόχους για το Κλίμα και την Ενέργεια του 2030. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό το επίτευγμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στη δράση Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα.  

Ενδεικτικά τονίζεται ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή απόδοση εάν η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης 2009 και της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ωστόσο η αξιολόγηση Ε.Ε. για τις οικολογικές της επιδόσεις δεν είναι σαφής, όσον αφορά τις πτώση εξωτερικών παραγόντων.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο τα Κράτη-Μέλη πέτυχαν τους δεσμευτικούς εθνικούς στόχους με ευέλικτα σχέδια.

Ορισμένες χώρες δεν συνέβαλαν όπως αναμενόταν ενώ άλλες χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους, όπως η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ή ποσοστώσεις ανανεώσιμων ενέργειες άλλων Κρατών-Μελών που είχαν υπερβεί τους στόχους.

Οι ελεγκτές βρήκαν λίγες πληροφορίες σχετικά με το πραγματικό κόστος της επίτευξης των στόχων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για ενέργειες που αποδείχτηκαν αποτελεσματικές. 

Ως αποτέλεσμα είναι δύσκολο για τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογήσουν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτυγχάνει τους παγκόσμιους στόχους της με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και να αντλήσουν διδάγματα που θα ισχύουν για τους επόμενους στόχους του 2030.

Οι ελεγκτές επιβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ικανοποιητικά σε  σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις εκπομπές της οι οποίες θα ήταν 10% υψηλότερες εάν συνυπολογιζόταν αυτές που προκαλούνται από το διεθνές εμπόριο, τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος, όσο αφορά το μέλλον, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για επαρκή διαθέσιμη χρηματοδότηση για την επίτευξη των πιο φιλόδοξων στόχων του 2030, που προέρχονται ιδίως από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αναμένει να συμβάλλει σημαντικά. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις