Η εξέγερση στη Ρωσία προκαλεί αστάθεια στην παγκόσμια αγορά σίτου
Η εξέγερση στη Ρωσία προκαλεί αστάθεια στην παγκόσμια αγορά σίτου

Η εξέγερση του περασμένου Σαββατοκύριακου κατά της ρωσικής κυβέρνησης από την παραστρατιωτική ομάδα Wagner πυροδότησε αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές σιταριού τη Δευτέρα, καθώς οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης CBOT εκτινάχθηκαν στις ενδοημερήσιες συναλλαγές κατά περισσότερο από 3% σε υψηλό τεσσάρων μηνών πριν αποκατασταθούν.

Η αστάθεια στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανησυχίες για την παραγωγή σιταριού σε όλο τον κόσμο, έχει ως αποτέλεσμα τους κερδοσκοπικούς εμπόρους να καλύπτουν αρνητικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες ότι η ανανέωση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν, όταν λήγει στις 18 Ιουλίου. Η πρωτοβουλία, που ανανεώθηκε τελευταία φορά τον Μάιο, παρέχει έναν ασφαλή διάδρομο διαμετακόμισης για γεωργικά προϊόντα από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, όπως Ο Gro τόνισε εδώ.

Η Ρωσία είναι ο Νο. 1 εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και αναμενόταν να στείλει ρεκόρ 46,5 εκατομμυρίων τόνων σίτου το 2023/24. Οι προοπτικές παραγωγής για τις ρωσικές καλλιέργειες χειμερινού σιταριού, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σιταριού της χώρας, ήταν πολύ ευνοϊκές, όπως φαίνεται από το μοντέλο πρόβλεψης χειμερινής απόδοσης σίτου της Ρωσίας της Gro.

Πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, λαμβάνει κανονικά το 60% των εισαγωγών σιταριού της από τη Ρωσία. Οποιοδήποτε εμπόδιο στις εξαγωγές της Ρωσίας θα μπορούσε να αλλάξει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές σε μια εποχή που η παραγωγή απειλείται παγκοσμίως.

Η παραγωγή σιταριού 2023/24 σε πολλές χώρες κινδυνεύει από το μεθυσμένο. Ο δείκτης Gro Dought Index, ο οποίος συγκεντρώθηκε για όλες τις σιτοκαλλιεργούμενες περιοχές του κόσμου με χρήση του Gro's Climate Risk Navigator for Agriculture, βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Τα μοντέλα και τα αναλυτικά στοιχεία Gro προβλέπουν ασθενέστερες συγκομιδές από έτος σε έτος από τον Καναδά, την Ινδία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα.

Οι κακές προοπτικές παραγωγής σιταριού έρχονται καθώς τα παγκόσμια αποθέματα σίτου, εξαιρουμένης της Κίνας, πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Επιπλέον, η ανοιξιάτικη καλλιέργεια σιταριού της Ρωσίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής παραγωγής της χώρας, αντιμετωπίζει επίσης ξηρές συνθήκες. Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στις περιοχές με ανοιξιάτικο σιτάρι είναι κοντά στο χαμηλό 20 ετών, όπως φαίνεται σε αυτήν την οθόνη του Navigator, ενώ ο δείκτης Gro Drought Index έχει προχωρήσει από τις αρχές Μαΐου και τώρα εμφανίζει «σοβαρές» συνθήκες ξηρασίας.

Η Ρωσία συγκομίζει τη σοδειά χειμερινού σιταριού της τον Ιούλιο και την ανοιξιάτικη σοδειά της αρχίζει τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις