Ποια είναι η νέα φορολογία για τους αγρότες

Τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές επιβαρύνσεις και αυξήσεις στο κόστος παραγωγής (ρεύμα, φυσικό αέριο, λιπάσματα, πετρέλαιο κ.α.), κάνοντας έτσι ολοένα και πιο δύσκολη την παραγωγή τροφίμων, με ότι συνέπειες και αν έχει αυτό για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Πλέον, σε αυτές έρχεται να προστεθεί και μια νέα, ιδιαιτέρως «βαριά» επιβάρυνση που θα «ακολουθεί» τους αγρότες της ευρωπαϊκής ηπείρου για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για την κλιματική αλλαγή και το αποτύπωμα άνθρακα. 

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνιση τους, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ξηρασία που πλήττει την Ισπανία αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν τον περασμένο Μάιο στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, που είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια 2 δισ. ευρώ. 

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων, κατά την συνάντησή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας μίλησαν την μελλοντική φορολόγηση των αγροτών βάσει το αποτύπωμα του άνθρακα. Κάτι που σίγουρα θα έχει ένα επιπλέον κόστος στις «τσέπες» των Ευρωπαίων παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με επιπλέον υποχρεώσεις. 

Πολλές είναι οι χώρες που σκέφτονται να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες, με στόχο την συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης. 

Ολλανδία

Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει έως και 3.000 αγροκτήματα κοντά σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης.

Η Ολλανδία προσπαθεί να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο και θα προχωρήσει με τις υποχρεωτικές αγορές εάν δεν επαρκέσουν οι εκμεταλλεύσεις που θα δεχτούν την προσφορά εθελοντικά. 

Στους αγρότες θα προσφερθεί μια συμφωνία πολύ υψηλότερη από την αξία του αγροκτήματος, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει στο κλείσιμο 2.000 έως 3.000 αγροκτημάτων ή άλλων μεγάλων ρυπογόνων επιχειρήσεων.

Νέα Ζηλανδία

Ένα βήμα πιο πέρα έχει πάει τη φορολόγηση των κτηνοτρόφων η Νέα Ζηλανδία. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει ετοιμάσει σχέδιο φορολόγησης εκπομπών στομαχικών αερίων που προέρχονται από αγελάδες και πρόβατα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πηγής αερίων του θερμοκηπίου. 

Έτσι, οι αγρότες της χώρας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές τους μετά το 2025. Στο εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνονται κίνητρα για τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να περιορίζουν τα βλαβερά αέρια των ζώων τους μέσω χημικών ουσιών στις ζωοτροφές και της φύτευσης δέντρων για την αντιστάθμιση των εκπομπών. 

Ο πληθυσμός αγελάδων και προβάτων της χώρας φθάνει τα 36 εκατομμύρια, με το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου να προέρχονται από τις αγροτικές εργασίες. Οι γεωργικές εκπομπές αερίων δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπομπών καυσαερίου, που έχει δεχθεί επικρίσεις από όσους καλούν την κυβέρνηση να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ειδικό τέλος εκπομπών σε αγρότες θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών για αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις