Αποτύπωμα Άνθρακα: Πώς επηρεάζεται η φορολογία των αγροτών

Επισήμως ξεκίνησε η συζήτηση για τη επισήμως για τη φορολόγηση της αγροτικής παραγωγής λόγω περιβαλλοντικού αποτυπώματος τον λεγόμενο «φόρο άνθρακα» , όπως είχε ενημερώσει πρώτο το Agrocapital.

Αυτό είχαμε προαναγγείλει με άρθρο μας η Ευρώπη ετοιμάζει νέα φορολογία για τους αγρότες καθώς η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ήδη αρκετές καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες

Σύμφωνα με την παρουσίαση της πρότασης, μια μελέτη του 2021 υπογραμμίζει πως ορισμένοι περιβαλλοντολογικοί νόμοι δεν συμπεριλάβουν τους αγρότες άρα θα πρέπει όσοι επιβαρύνουν το περιβάλλον να φορολογηθούν και όσοι το ενισχύουν να ανταμειφτούν. 

Όπως τονίζεται στη πρόταση: 

* Η κάθε αγροτική επιχείρηση θα πρέπει να χρησιμοποιεί σύστημα καταμέτρησης εκπομπών του άνθρακα CO2. 

* Θα γίνεται προσδιορισμός εκπομπών βάση καλλιέργειας και τρόπου εκτροφής καλλιέργειας. 

* Θα γίνει οριζόντια καταμέτρηση από την κυβέρνηση και ανάλογα τις δηλωμένες πρακτικές θα φορολογείται ή όχι η κάθε αγροτική επιχείρηση. 

Το σύστημα προβλέπει ένα υβριδικό μοντέλο όπου θα συμπεριλάβει τα δάση και τα προϊόντα τους με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο αρχικά στις τιμές αγοράς και πώλησης μονάδων μόλυνσης άνθρακα αλλά και το μέγεθος φορολογίας. 

* Ενώ θεωρητικά η μελέτη αναφέρει πως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα είναι υπεύθυνη για τις εκπομπές του άνθρακα τα σημεία πώλησης και τα σούπερ μάρκετ δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση φορολόγησης.

* Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει πλαφόν της τιμής και πως ακριβώς θα λειτουργεί το σύστημα καθώς από πρώτη μάτια θα υπάρχουν αγρότες που θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μονάδες μόλυνσης άνθρακα. 

* Στην παρουσίαση αναφέρεται ότι η κάθε χώρα μπορεί να κερδοφορεί από την εμπορία μονάδων μόλυνσης ενώ δεν διευκρινίζεται αν θα μπορούν οι χώρες να συναλλάσσουν μεταξύ τους μονάδες μόλυνσης άνθρακα. 

Πάντως εμείς ως Agrocapital οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει τόσο τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, όσο και τους καταναλωτές, που θα επιβαρυνθούν τα όποια επιπλέον κόστη προκύψουν από την φορολόγηση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις