Δράμα: Ένα νέο προϊόν από τα απόβλητα του γάλακτος και του κρασιού

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των σταφυλιών και το τυρογάλακτο, το υποπροϊόν που προκύπτει μετά την τυροκόμηση. Από την αξιοποίηση των δύο αυτών απόβλητων της γαλακτοβιομηχανίας και της βιομηχανίας οίνου προέκυψε ένα νέο γαλακτοκομικό προϊόν, ένα ρόφημα γιαούρτης με πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.

Το νέο αυτό γαλακτοκομικό προϊόν παρουσιάστηκε στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε στην πόλη της Δράμας από τον αγροκτηνοτροφικό βιομηχανικό συνεταιρισμό Προσοτσάνης «ΜΕΝΟΙΚΙΟ», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την Αναπτυξιακή Δράμας. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα τελικά αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος LEADER, αλλά κυρίως να δοκιμάσουν το νέο προϊόν.

«Οι πρώτες αντιδράσεις όσων το δοκίμασαν ήταν πάρα πολύ θετικές και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που -μεταξύ άλλων- στόχο έχει να συμβάλει στην ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας της περιοχής αλλά και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μελενεκλής από τον αγροκτηνοτροφικό συνεταιρισμό ΜΕΝΟΙΚΙΟ.

Τα τελευταία χρόνια ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ στην Προσοτσάνη Δράμας διατηρεί εγκαταστάσεις καλλιέργειας, εκτροφής, μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων γάλακτος από αιγοπρόβατα που βόσκουν σε βιολογικά λιβάδια, στη σκιά του φημισμένου Μενοίκιου όρους.

Η επιχείρηση διαθέτει επίσης σύγχρονο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, που αποτελείται από νέους επιστήμονες, ενώ συνεργάζεται με πολλά επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Στόχος είναι η παραγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας.

Το ρόφημα γιαούρτης που προέκυψε από το γιγαρτέλαιο και το τυρογάλακτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Η γεύση του είναι ανάμεσα στο κεφίρ και το αριάνι, με μια πολύ ελαφριά επίγευση λαδιού.

Ο κ. Μελενεκλής υπογραμμίζει πως χρειάστηκε αρκετή δουλειά και επιστημονική έρευνα ώστε το τελικό παραχθέν προϊόν να έχει μια πολύ καλή γεύση, υπογραμμίζοντας πως «κάθε τρόφιμο όσο υψηλής διατροφικής αξίας κι αν είναι, πρέπει να έχει μια γεύση που να αρέσει στον κόσμο. Δεν σας κρύβω πως το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς έπρεπε να συνδυάσουμε ένα προϊόν γάλακτος με ένα λάδι. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας πιστεύω ότι μας δικαιώνει. Η γευστική δοκιμή που έγινε στη διάρκεια της ημερίδας το αξιολόγησε υψηλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο».

Το επόμενο βήμα για το νέο προϊόν είναι να περάσει στη μαζική παραγωγή και να ξεκινήσει η διάθεσή του στις αλυσίδες καταστημάτων λιανικής και τα σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργάζεται ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ. Σύμφωνα με τον κ. Μελενεκλή, αυτό αναμένεται να γίνει μετά το Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής, το προϊόν βρίσκεται σε πιλοτική παραγωγή, προχωρούν οι απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές και παρακολουθούνται όλα τα στάδια ζωής και συμπεριφοράς του γαλακτοκομικού προϊόντος.Με μόλις δέκα χρόνια ζωής, με εξαγωγές στην Κύπρο, τον Καναδά και ακόμα έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ, με τις απόλυτα καθετοποιημένες εγκαταστάσεις που διαθέτει, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος και προϊόντων. Την ίδια στιγμή, όμως, επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση και την ανάπτυξη νέων οριζόντων στην υγιεινή διατροφή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις