Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς & καινοτόμα προϊόντα

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EU CAP Network), στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων στήριξης της καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων για την παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Γεωργίας (EIP-AGRI), επέλεξε οκτώ Επιχειρησιακές Ομάδες (O.G.) από επτά χώρες της ΕΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκή συνάντηση (Διασταυρούμενη Επίσκεψη) στην Τοσκάνη Ιταλίας στις 28 - 29 Ιούνη 2023.

Στόχοι της διασταυρούμενης επίσκεψης ήταν:

* να παρουσιαστούν τα καινοτόμα έργα που υλοποιούνται, με την χρηματοδότηση της ΕΕ από τις Επιχειρησιακές Ομάδες που επιλέχθηκαν, σχετικά με τη «Βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αλυσίδας αξίας της βιολογικής γεωργίας»,

* να δοθούν ευκαιρίες για διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων,

* να ενισχυθεί η δυνατότητα πιθανών μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των Επιχειρησιακών Ομάδων από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Ένα από τα οκτώ καινοτόμα έργα που επιλέχθηκαν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το υλοποιούμενο από την Ελληνική Επιχειρησιακή Ομάδα «Σύμπραξη για έξυπνα αγροκτήματα Βιολογικής Ελιάς & καινοτόμα προϊόντα - ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ (Smart Olive Farm)».

Η Ε.Ο. εκπροσωπήθηκε από τριμελή αντιπροσωπία αποτελούμενη από τον Καραντινό Γεράσιμο, Συντονιστή (Πανελλήνια Ένωση Βιολογικών Προϊόντων), την Λιόπα- Τσακαλίδη Λίτσα, Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Κούσουλα Ευάγγελο, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ελιάς Νεοχωρίου Μεσολογγίου.

Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν την αρχιτεκτονική του καινοτόμου έργου που υλοποιούν, το οποίο αποτελείται από:

• την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων κάλυψης των λειτουργικών απαιτήσεων των βιολογικών ελαιώνων.

• την ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος ιχνηλασιμότητας

• τον σχεδιασμό, την πιλοτική εργαστηριακή και επιχειρηματική παραγωγή, καινοτόμων τροφίμων με βάση την Ελιά. Επίσης παρακολουθήσαν την παρουσίαση των καινοτόμων έργων που υλοποιούνται από τις άλλες συμμετέχουσες Επιχειρησιακές Ομάδες, αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους και έκαναν τα πρώτα βήματα μελλοντικής συνεργασίας.

* Εξαιρετικά εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη σε δύο πλήρως καθετοποιημένες καινοτόμες αγροτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Voltera της Τοσκάνης.

1. Στην Azienda Agricola Bio Floriddia Δίκτυο Αγροτών (ιδιοπαραγωγή παραδοσιακών σπόρων σιτηρών, βιολογική καλλιέργεια σιτηρών, αλευρόμυλος που συνδυάζει σύγχρονες τεχνολογίες με παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, ψυχόμενοι αποθηκευτικοί χώροι των προϊόντων, συγκρότημα παραγωγής ζυμαρικών, φούρνος παραγωγής βιολογικού ψωμιού & γλυκών, σύγχρονη μονάδα συσκευασίας των προϊόντων, κατάστημα λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων)

2. Στην Azienda Agricola Biologica Biodinamica "IL CERRETO" πολύπλευρη αγροτουριστική επιχείρηση (Υπαίθριες & θερμοκηπιακές Βιοδυναμικές καλλιέργειες σε συνδυασμό με την Βιοδυναμική εκτροφή ζώων (Demeter), αλευρόμηλος, ψυχόμενοι αποθηκευτικοί χώροι, μονάδα συσκευασίας βιοδυναμικών προϊόντων, δίκτυο παραγωγής και πώλησης βιοδυναμικών προϊόντων, ξενοδοχείο BIOHOTEL, κατάστημα λιανικής πώλησης βιοδυναμικών προϊόντων).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις