Ελαιώνες: Πρωτοβουλία στην Ιταλία για την αποκατάσταση της καλλιέργειας στα Απέννινα

Είκοσι πέντε χιλιάδες εκτάρια ελαιώνων που βρίσκονται στις πλαγιές των Ιταλικών Απεννίνων όρων θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στην παραγωγή μέσα σε λίγα χρόνια, αντιστρέφοντας μια μακροχρόνια τάση εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με την Ιταλική Εθνική Ακαδημία Ελιάς και Ελαιόλαδου, η αποκατάσταση 5.000 εκταρίων ελαιοκάρπων σε μια ορεινή περιοχή όπως το Αμπρούτσο θα μπορούσε να ενισχύσει μια αύξηση 40% στην περιφερειακή ετήσια παραγωγή ελαιολάδου.

Η σχετικά χαμηλή οροσειρά, που εκτείνεται σε περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα, φιλοξενεί 207.000 εκτάρια ελαιώνες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% της επιφάνειας ελαιοκαλλιέργειας της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εθνικής συνάντησης στο Casoli του Abruzzo, εκατοντάδες ειδικοί, ερευνητές, καθηγητές, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και δημόσιοι αξιωματούχοι εστίασαν στην αναβίωση της παράδοσης της ελαιοκαλλιέργειας των Απεννίνων.

Δεδομένων των υψηλών όγκων κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ιταλία και της τάσης συρρίκνωσης της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, η ακαδημία σημείωσε πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η Ιταλία θα καταναλώσει περισσότερους από 486.000 τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2022/23, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ωστόσο, η εθνική παραγωγή έφτασε μόνο τους 235.000 τόνους την τελευταία σεζόν.

Τα στοιχεία της Ακαδημίας έδειξαν ότι το 2022, η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου αντιπροσώπευε λιγότερο από το 48% της εγχώριας κατανάλωσης, χαμηλότερη από κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η συρρίκνωση των αποδόσεων επηρεάζει και το εθνικό εμπορικό ισοζύγιο ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές έφθασαν τα 1,9 δισ. ευρώ.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις