Λετονία: Δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ταχύτερα στη Λετονία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν που δείχνουν ότι πολλά βασικά προϊόντα διατροφής στη Λετονία είναι πιο ακριβά από ό,τι αλλού, όπως σημειώνει η Ένωση Πρασίνων και Αγροτών (ZZS).

Ο επικεφαλής της παράταξης ZZS Saeima, Βίκτωρ Βαλαϊνης, τονίζει ότι όποιος μπαίνει σε ένα κατάστημα μπορεί να δει ξεκάθαρα ότι τα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο ακριβά.

Ο Βαλαϊνης σημειώνει ότι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Eurostat το δείχνουν το Μάιο του 2023 ο πληθωρισμός για τα τρόφιμα στη Λετονία ήταν 17,4% ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 15,1%. 

Στο Βέλγιο ήταν 16,4%, στη Γερμανία ήταν 15,4%, στην Ολλανδία ήταν 15%, στη Γαλλία ήταν 15%, στη Φινλανδία ήταν 12% και στη Δανία ο πληθωρισμός των προϊόντων διατροφής ήταν 10,7%.

«Αν εξετάσουμε ορισμένες ομάδες προϊόντων, σημειώθηκε δραματική άνοδος της τιμής του ψωμιού τον Μάιο – κατά 33,5%. Η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 14% τον ίδιο μήνα. Επιπλέον, ενώ η τιμή του βουτύρου στη Λετονία αυξήθηκε κατά 10%, η μέση αύξηση στην ΕΕ ήταν 1,5%», σημειώνει ο εκπρόσωπος της ZZS.

Όπως τόνισε ο Βαλαϊνης, όταν εξετάζουμε την προσβασιμότητα των τροφίμων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο εισοδήματος των κατοίκων μαζί με τις τιμές των προϊόντων διατροφής.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η μέση αμοιβή στη Λετονία προ φόρων είναι ελαφρώς πάνω από 1.400 ευρώ. Στη Γερμανία η ελάχιστη αμοιβή υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ και ο μέσος όρος είναι 4.105 ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοί μας αναγκάζονται να διοχετεύουν όλο και περισσότερο το εισόδημά του προς τα τρόφιμα, ωθώντας άλλες ανάγκες στο πλάι», κατέληξε ο Βαλαϊνης. 

Τα στοιχεία για ορισμένες ομάδες προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι παρά το σχετικά χαμηλό επίπεδο εισοδήματος στη Λετονία, τα τρόφιμα κοστίζουν σχεδόν όσο και στις πλουσιότερες χώρες.

Συγκρίνοντας τις τιμές με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η ZZS σημειώνει ότι, για παράδειγμα, 1 κιλό αλεύρι στη Λετονία κοστίζει περίπου 1,95 ευρώ, ενώ στη Λιθουανία κοστίζει 1,59 ευρώ, στη Γαλλία 1,29 ευρώ, στη Γερμανία κοστίζει 1,75 ευρώ, στην Ισπανία. κοστίζει 1,56 ευρώ, στην Πολωνία 0,90 ευρώ και στη Σουηδία 1,53 ευρώ.

1 λίτρο γάλακτος 2% στη Λετονία κοστίζει κατά μέσο όρο 1,39 ευρώ. Στη Γαλλία 1 λίτρο γάλακτος 2% κοστίζει 1,26 ευρώ. Τα αυγά είναι επίσης πιο ακριβά στη Λετονία σε σύγκριση με τη Γερμανία και την Πολωνία.

Η ZZS σημειώνει ότι δέκα αυγά κοστίζουν κατά μέσο όρο 3,1 ευρώ, ενώ στη Γερμανία κοστίζουν 2,5 ευρώ και στη Πολωνία 2,7 ευρώ. 

Οι τιμές άλλων προϊόντων είναι ακόμη υψηλότερες. Για παράδειγμα, 1 κιλό κρέατος σε άλλες χώρες της ΕΕ κοστίζει λιγότερο από ό,τι στη Λετονία. «Ενώ οι άνθρωποι στη χώρα μας κοστίζουν κατά μέσο όρο 5 ευρώ, στην Τσεχία πληρώνουν 3,79 ευρώ, στην Πολωνία 4,28 ευρώ και στην Ισπανία 4,5 ευρώ», λέει ο Βαλαϊνης, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να περιορίσουμε οι τιμές των τροφίμων και να αποτρέψουν τους κατοίκους της Λετονίας από το να καταλήξουν στη φτώχεια».

Ο ηγέτης της ZZS σημειώνει επίσης ότι άλλες χώρες έχουν ήδη μειώσει τους φόρους για τα προϊόντα διατροφής, έχουν επιβάλει ανώτατα όρια τιμών και έχουν υιοθετήσει μηχανισμούς ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι οι έμποροι δεν μπορούν να εφαρμόσουν αδικαιολόγητα υψηλή προσαύξηση.

«Ο υπουργός Γεωργίας συνεχίζει μόνο να οργανώνει συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη απτά αποτελέσματα», λέει ο Βαλαϊνης.

Η ZZS αναμένει ενεργή και εστιασμένη εργασία από τον υπουργό για να βοηθήσει με τα προϊόντα των Λετονών παραγωγών να τοποθετούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το κόμμα πιστεύει επίσης ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τοπικά προϊόντα χωρίς υπερβολική σήμανση για να είναι ανταγωνιστικό με ξένα προϊόντα του ίδιου τύπου.


«Όλοι θα ωφεληθούν από αυτό: οι καταναλωτές, οι παραγωγοί και η εθνική οικονομία της Λετονίας γενικά», λέει ο επικεφαλής της ZZS Saeima.

Το BNN ανέφερε προηγουμένως ότι το διοικητικό συμβούλιο της ZZS έχει σχέδια να ζητήσει την απόλυση του Υπουργού Γεωργίας της Λετονίας Didžis Šmits.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις