Ρώσος ΥΠΕΞ: Η Δύση δεν εκπληρώνει τους όρους που είχαν τεθεί για να ανανεωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Ενώ απομένει πλέον μόλις μια εβδομάδα προτού εκπνεύσει η ισχύς καίριας σημασίας συμφωνίας δυνάμει της οποίας η Ουκρανία είναι σε θέση να εξάγει σιτηρά μέσω ορισμένων λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ότι η Δύση δεν έχει εκπληρώσει τα αιτήματα που πρόβαλε η Μόσχα για να συμφωνήσει στην ανανέωσή της.

Ο κ. Λαβρόφ θύμισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Φιντάν ότι η ρωσική κυβέρνηση ζητούσε να αρθούν μέτρα, ιδίως κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα, που αποτρέπουν τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών και λιπασμάτων.

Η ισχύς της συμφωνίας, που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, εκπνέει τη Δευτέρα 17η Ιουλίου.

Η συμφωνία τερμάτισε τον πολύμηνο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Αποτέλεσμα ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία, δυο από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα, να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές τους, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, και να αποτραπεί το ξέσπασμα κρίσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως στην Αφρική.

Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για την -αμφιλεγόμενη- επιστροφή στην Ουκρανία μελών του τάγματος Αζόφ, που είχαν αφεθεί ελεύθερα από τη Ρωσία υπό τον όρο πως δεν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους και δεν θα ξανάπαιρναν μέρος στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Κατά ρωσικές πηγές, οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί η στενή διμερής συνεργασία, παρά την οργή στη Μόσχα για την επιστροφή στην Ουκρανία των αξιωματικών του τάγματος Αζόφ. Η σχέση των δύο πλευρών δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλά να ενισχυθεί, συμφώνησαν, πάντα κατά τις πηγές αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε στον κ. Φιντάν πως η Δύση συνεχίζει την «καταστροφική της κούρσα για την παράδοση στρατιωτικών εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις