ΟΖΩΣΩΕΛ: «Κακοποίηση ζώων»

Οι ντροπιαστικές εικόνες  στην Κέρκυρα με το θάνατο του αλόγου, και οι πληροφορίες   που αναδεικνύονται  από τα ΜΜΕ, μας προκαλούν αποτροπιασμό, θλίψη και οργή.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα σύμφωνα μετά οποία στο Ρέθυμνο εντοπίστηκε σκύλος δεμένος στα σκουπίδια και αιμόφυρτος, ενώ κάποιοι τον είχαν καυτηριάσει στα αυτιά

Είχαν προηγηθεί  περιστατικά όπως  των νεκρών αλόγων που βρέθηκαν σε πλαγιά στη Φυλή, του  εξαντλημένου από τη δίψα αλόγου το οποίο βρέθηκε από διερχόμενους τουρίστες να κρέμεται σε μια πλαγιά, σε επαρχιακό δρόμο στην Τζια και μέρες μετά την καταγγελία σύμφωνα με το σωματείο «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», το άτυχο ζώο να συνεχίζει να παραμένει στον χώρο του ιδιοκτήτη όπου βρέθηκε κακοποιημένο, της κακοποίησης γαϊδουριού στη Ζίτσα, θανάτωση  αδέσποτων ζώων με την χρήση δηλητήριου κ.α. 

Τα συγκεκριμένα περιστατικά κακοποίησης ζώων, δεν είναι μεμονωμένα και αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι παραμένει στην χώρα μας ζητούμενο η αποτελεσματική προστασία των ζώων και η εφαρμογή της νομοθεσίας, παρά το γεγονός ότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων ή η κακοποίησή τους, όπως και οι άλλες παραβατικές συμπεριφορές, δεν γνωρίζουν σύνορα και δυστυχώς καταγράφονται σε όλες τις χώρες.

Όπως έχουμε αναδείξει επισταμένως η Ελληνική Πολιτεία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις περισσότερες περιπτώσεις αντιλαμβάνεται την προστασία των ζώων με ευκαιριακούς επικοινωνιακούς όρους  με μόνο στόχο την ψηφοθηρία.

Και η νομοθεσία για την προστασία των ζώων να παραμένει κενό γράμμα συνέπεια  μείγματος αδιαφορίας από τα αρμόδια όργανα άλλα και ποικίλων συμφερόντων που  εμποδίζουν την εφαρμογή του.

Για τον φορέα μας όμως, την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, αποτελεί  κορυφαίο διακύβευμα η αποτελεσματική  προστασία των ζώων και θα παραμείνει αταλάντευτα   σε αυτή την κατεύθυνσή. 

Έχουμε αναδείξει επισταμένως την αναγκαιότητα  στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, την κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο της ευζωίας και προστασίας των ζώων και στην κτηνιατροδικαστική ώστε να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι αναφορικά με την προστασία, την σήμανση και την καταγραφή και να επιβάλλονται κυρώσεις, την εκπαίδευση των αστυνομικών από εξειδικευμένους επιστήμονες κτηνίατρους και όχι από ημέτερες ΜΚΟ και οργανώσεις που στερούνται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας πλην όμως έχουν προνομιακή πρόσβαση στην πολιτική ηγεσία, την δημιουργία κατάλληλων δομών ώστε να φιλοξενούνται τα αφαιρεθέντα κακοποιημένα ζώα, την υιοθέτηση μέτρων που θα συμβάλουν στην υπεύθυνη  ιδιοκτησία.

Η κακοποίηση ζώων  και εν γένει η προστασία  τους μας αφορά όλους και δεν πρέπει να σιωπούμε. Αντιθέτως, χρέος μας είναι να καταγγέλλουμε την κακοποίηση ζώων που αντιλαμβανόμαστε να συμβαίνει στο χωριό, στη γειτονιά, στον δρόμο, στην διπλανή πόρτα.

Οφείλει όμως και η Πολιτεία να δρα προληπτικά και αποτελεσματικά με την εφαρμογή όλων αυτών που αναφέραμε αλλά και με την εντατικοποίηση των αποτελεσματικών ελέγχων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις