Ρωσία: Προετοιμάζεται για μια εξαιρετική συγκομιδή – Ακολουθούν ΕΕ και Ινδία

Οι τιμές του σιταριού έχουν εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του περασμένου μήνα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την επικείμενη λήξη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Αφού κορυφώθηκε στα 752 δολάρια τον Ιούνιο, η τιμή υποχώρησε κατά περισσότερο από 15% στα 638 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εισέλθει σε διόρθωση.

Η μεγαλύτερη είδηση για το σιτάρι την Παρασκευή θα είναι η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου και του Ουκρανού προέδρου. Ο Ζελένσκι έχει ήδη ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου θα μιλήσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία για τα σιτηρά που λήγει.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί, καθώς θα είναι επωφελής για τη Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα.

Οι τιμές του σιταριού έχουν επίσης υποχωρήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης εξαιρετικής συγκομιδής στα περισσότερα μέρη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βόρειου Καυκάσου. Η πιο πρόσφατη έκθεση WASDE ανέφερε ότι η Ρωσία θα παράγει 85 τόνους σιταριού, περίπου 3,5 εκατομμύρια πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το σιτάρι και άλλα γεωργικά προϊόντα για να αποκτήσει μόχλευση καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Στόχος της είναι να αποκτήσει μερίδιο αγοράς και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στην παγκόσμια σκηνή. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα αυτοί οι ελιγμοί να ωθήσουν τις τιμές απότομα προς τα κάτω.

Η παραγωγή της Ινδίας αυξάνεται επίσης. Η έκθεση WASDE έδειξε ότι η Ινδία θα παράγει 113 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παράγει 113 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή της Ουκρανίας θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Ως εκ τούτου, ο κόσμος θα δει περισσότερες προμήθειες σιταριού φέτος. Η ζήτηση αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Το USDA αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,4 εκατομμύρια τόνους σε 796 εκατομμύρια τόνους. Η έκθεση προσθέτει: "Το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται κατά 2,9 εκατομμύρια τόνους στα 212,6 εκατομμύρια, λόγω των αυξημένων εξαγωγών από τη Ρωσία, την ΕΕ, την Ινδία και την Ουκρανία. Τα προβλεπόμενα παγκόσμια τελικά αποθέματα για το 2023/24 αυξάνονται κατά 6,4 εκατ. τόνους σε 270,7 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω των αυξήσεων για την Ινδία, τη Ρωσία και την ΕΕ".

Το ημερήσιο διάγραμμα δείχνει ότι οι τιμές του σιταριού ακολουθούν πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Κορυφώθηκε στα 1.324 δολάρια το 2022 και έπεσε στο χαμηλό των 568 δολαρίων τον Ιούνιο και ανέκαμψε στα 768 δολάρια.

Τώρα, το σιτάρι έχει πέσει κάτω από την άνω πλευρά του πτωτικού καναλιού που φαίνεται με μαύρο χρώμα. Έχει επίσης κινηθεί ελαφρώς κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 25 ημερών. Ως εκ τούτου, ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης είναι πτωτικός, με το επόμενο επίπεδο που πρέπει να παρακολουθήσουμε να είναι στα 568 δολάρια, την κάτω πλευρά του πτωτικού καναλιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις