Συμφωνία Ε.Ε.-Νέας Ζηλανδίας: Προστατεύει τη Φέτα και τις Ελιές Καλαμών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νέα Ζηλανδία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και διεξήχθησαν συνολικά 12 γύρη διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2022. ΤΟ κείμενο τώρα θα διαβιβαστείς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία θα πρέπει και η Νέα Ζηλανδία να το επικυρώσει για να τεθεί σε ισχύ. 

Σε ότι αφορά τα αγροτικά η εν λόγω συμφωνία προβλέπει: 

Πρόσβαση στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας

* Μηδενικοί δασμοί από τη πρώτη μέρα για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε., τα αφρώδη κρασιά, τις σοκολάτες, τα γλυκά, τα μπισκότα, τα παγωτά αλλά και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των τυριών. 

Πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε.

Βόειο Κρέας: θα επιτρέπεται η εισαγωγή δασμολογικής ποσόστωσης 10.000 τόνων με μειωμένο δασμό 7,5%. Αυτό θα ενσωματωθεί σταδιακά σε διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Περιορίζεται μόνο σε υψηλής ποιότητας βόειο κρέας.

Πρόβειο κρέας: Θα επιτρέπεται η εισαγωγή δασμολογικής ποσόστωσης 38.000 τόνων με μηδενικό δασμό. Αυτό θα ενσωματωθεί σταδιακά σε διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. 

Γάλα σε σκόνη: Θα επιτρέπεται η εισαγωγή δασμολογικής ποσόστωσης 15.000 τόνων με δασμό MFN 20%. Αυτό θα ενσωματωθεί σταδιακά σε διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Βούτυρο: Η Νέα Ζηλανδία έχει επί του παρόντος πρόσβαση στο TRQ των 47.177 τόνων με ποσοστό MFN 38%. Για τον όγκο των 21.000 τόνων, το τιμολόγιο θα μειωθεί σταδιακά στο 5% του δασμού MFN. Η Ε.Ε. θα επιτρέψει επίσης εισαγωγές εντός του ορίου της νέας δασμολογικής ποσόστωσης των 15.000 τόνων με τον ίδιο σταδιακά μειωμένο δασμό. 

Τυρί: Θα επιτρέπεται η εισαγωγή δασμολογικής ποσόστωσης 25.000 τόνων με μηδενικό δασμό. Αυτό θα ενσωματωθεί σταδιακά σε διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. θα μειώσει τους δασμούς από 170,6 ευρώ/τόνο σε 0 ευρώ για δυο κυρώσεις τυριών συνδυασμένου όγκου 6.031 τόνων που κατανέμονται βάσει του προγράμματος του ΠΟΕ της Ε.Ε. στη Νέα Ζηλανδία. 

Ορός γάλακτος υψηλής πρωτεΐνης: Θα επιτρέπεται η εισαγωγή δασμολογικής ποσόστωσης 3.500 τόνων με μηδενικό δασμό. Αυτό θα ενσωματωθεί σταδιακά σε διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Γλυκό Καλαμπόκι: 800 τόνοι με μηδενικό δασμό.

Αιθανόλη: 4.000 τόνοι με μηδενικό τιμολόγιο

Αμοιβαία προστασία ονομασιών ποιότητας

Η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών θα προστατεύει ολόκληρο τον κατάλογο κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της Ε.Ε. 

Επιπλέον, στη Νέα Ζηλανδία θα προστατευθούν 163 από τα πιο αναγνωρισμένα παραδοσιακά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Φέτα, οι ελιές καλαμών τα τυριά Asiago, το ζαμπόν Istarski prsut.

Τέλος, μέσω της συμφωνίας θα προστατευθούν 23 κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία με γεωγραφικές ενδείξεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις