Fertiberia & Marks & Spencer:  1η παγκόσμια συνεργασία Impact Zero

Η ανάπτυξη προβλέπει τη σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας της M&S με την Bartholomews Agrifood και τη Fertiberia, χρησιμοποιώντας τα πρώτα λιπάσματα στον κόσμο που παράγονται με πράσινο υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος γεωργίας χαμηλών επιπτώσεων, η Marks & Spencer ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 27 αγγλικές και ουαλικές φάρμες που ανήκουν στην ειδική δεξαμενή γάλακτος θα χρησιμοποιούν ένα καινοτόμο πράσινο λίπασμα νέας γενιάς από την άνοιξη του 2024. Γνωστή ως Impact Zero, η σειρά λιπασμάτων που κατασκευάζεται από τη Fertiberia με τη χρήση πράσινου υδρογόνου, διανέμεται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Bartholomews, η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την M&S για να διασφαλίσει ότι οι γαλακτοπαραγωγικές της φάρμες θα είναι οι πρώτες που θα το χρησιμοποιούν.

Το λίπασμα (Fertiberia Tech Nergetic Range) περιέχει ένα μείγμα νιτρικού και αμμωνιακού αζώτου, το οποίο παρέχει Ν άμεσης και προοδευτικής απελευθέρωσης αντίστοιχα, καθώς και θείο διαθέσιμο στα φυτά για την αποτελεσματική ανάπτυξη των φυτών και την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αζώτου. Επιπλέον, περιέχει μια αποκλειστική βιοδιασπώμενη ρυθμιστική πολυμερή επίστρωση που μειώνει τις απώλειες έκπλυσης.

Συνολικά, αυτό προσφέρει αποδοτικότητα χρήσης αζώτου 22% υψηλότερη από τα συμβατικά λιπάσματα, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης λιγότερων λιπασμάτων και δυνητικής μείωσης του αριθμού των εφαρμογών, καθώς και της ποσότητας έκπλυσης. Αυτό υποστηρίζεται από προκαταρκτικά δεδομένα από δοκιμές σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες της M&S, τα οποία δείχνουν ότι το προϊόν που εφαρμόζεται σε δόση 150 kg/στρέμμα (που ισοδυναμεί με 36 kg αζώτου/στρέμμα) οδηγεί σε 31% υψηλότερες αποδόσεις σε δύο κοπές ενσίρωσης σε σχέση με το NS 27/12 στην ίδια δόση εφαρμογής (150 kg προϊόντος/στρέμμα και 41 kg αζώτου/στρέμμα).

Όμως, εκτός από την καλύτερη αγρονομική απόδοση, το πραγματικό όφελος προέρχεται από τον μοναδικό τρόπο παρασκευής του με τη χρήση πράσινου υδρογόνου, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2e κατά περίπου 3 τόνους ανά τόνο χρησιμοποιούμενης αμμωνίας σε σύγκριση με τα συμβατικά λιπάσματα. Έτσι, η παραγωγή αμμωνίας μετακινείται από τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή υδρογόνου στη χρήση μόνο νερού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Steve McLean, επικεφαλής του τμήματος Γεωργίας και Αλιείας της M&S, δήλωσε:

"Ως επιχείρηση, η M&S έχει θέσει τολμηρούς στόχους για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να γίνει μια καθαρή μηδενική επιχείρηση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας μέχρι το 2040. Το 72% των εκπομπών της M&S Food προέρχεται από τη γεωργία και περίπου οι μισές από αυτές προέρχονται από την κτηνοτροφία, κυρίως τα μηρυκαστικά. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε με τους αγρότες μας για να επιτύχουμε ουσιαστική αλλαγή. Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτών των λιπασμάτων θα επιτρέψει στους αγρότες μας να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους, ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συμβολή στην απαλλαγή της παραγωγής γάλακτος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνάψαμε αυτή τη συνεργασία με την Bartholomews και τα μέλη της ομάδας γαλακτοκομικών προϊόντων μας.

Και πρόσθεσε: "Αυτή η νέα τεχνολογία είναι εφαρμόσιμη σε όλα τα συστήματα με βάση το χορτάρι και σε συστήματα όπου το λίπασμα αποτελεί βασικό συστατικό για την αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων. Η ομάδα γάλακτος της M&S έχει μακρά πορεία στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και θα επαληθεύσουμε πλήρως τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης στον άνθρακα μέσω ανεξάρτητης ανάλυσης από την SRUC, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την παροχή λύσεων γεωργίας με χαμηλό αντίκτυπο σε όλη την επιχείρηση τροφίμων μας".

Ο Gary Herman, Διευθύνων Σύμβουλος της Bartholomews, πρόσθεσε: "Με έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, σε ένα πλαίσιο συνεχώς μειούμενης διαθέσιμης παραγωγικής γης, η γεωργία καλείται να γίνει όλο και πιο αποτελεσματική. Αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο και η σειρά λιπασμάτων Impact Zero παρέχει τη βιώσιμη λύση θρέψης των καλλιεργειών που αξίζει στον κόσμο".

Ο Javier Goñi, Διευθύνων Σύμβουλος της Grupo Fertiberia, δήλωσε: "Η Fertiberia είναι η πρώτη εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει λιπάσματα για την καλλιέργεια και την παραγωγή λιπασμάτων: "Η απαλλαγή της τροφικής αλυσίδας από τον άνθρακα απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων της αλυσίδας. Αυτή η συμμαχία μεταξύ της M&S, της Bartholomews Agrifood και της Fertiberia δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός: Η Fertiberia φέρνει τις λύσεις διατροφής των καλλιεργειών της Impact Zero και την "τεχνογνωσία" του τμήματος Ε&Α&Ι της, η Bartholomews Agrifood διοχετεύει και εγγυάται την καλύτερη δυνατή εφαρμογή αυτών των λύσεων χάρη στην εκτεταμένη γνώση της για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του Ηνωμένου Βασιλείου, και η M&S ασκεί ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία να φτάσουν τρόφιμα που μειώνουν δραστικά τις εκπομπές τους στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος απαιτεί όλο και περισσότερο προϊόντα που σέβονται πλήρως το περιβάλλον".

Marks & Spencer

Η M&S είναι μια κορυφαία βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης, η οποία προσφέρει ποιοτικά, υψηλής αξίας τρόφιμα, ρούχα και είδη σπιτιού σε εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Τα τρόφιμα της M&S είναι γνωστά για τη φανταστική ποιότητα, τα υψηλά επίπεδα καινοτομίας και τις στενές σχέσεις με τους προμηθευτές της.

Ως επιχείρηση που υπάρχει εδώ και 139 χρόνια, η M&S κατανοεί τη σημασία του να κοιτάζει κανείς στο μέλλον. Η M&S έχει χτιστεί με την πεποίθηση ότι το να νοιάζεται για τον αντίκτυπό της στον κόσμο του αύριο, καθώς και στον σημερινό, δεν είναι απλώς καλή πολιτεία, αλλά καλή επιχείρηση.

Για να αντικατοπτρίζει την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που όλοι αντιμετωπίζουμε, το Σχέδιο Α επαναπροσδιορίστηκε με μοναδική εστίαση στο να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικό καθαρό κέρδος σε όλες τις δραστηριότητες και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2039/40 - δέκα χρόνια νωρίτερα από την κυβερνητική στρατηγική για το Ηνωμένο Βασίλειο.

BARTHOLOMEWS AGRIFOOD

Η Bartholomews είναι μια ιδιωτική εταιρεία με ισχυρή δέσμευση να φέρει επανάσταση στην αλυσίδα τροφίμων. Με μια ομάδα άνω των 200 αφοσιωμένων υπαλλήλων, λειτουργεί ως ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ των καλλιεργητών και των απαιτητικών καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Η βασική τους αποστολή είναι να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ασφάλεια των τροφίμων, αγκαλιάζοντας παράλληλα τεχνολογίες αιχμής.

Η ομάδα των ειδικών γεωπόνων τους, με τις βαθιές γνώσεις και την εμπειρία τους, λειτουργεί ως έμπιστοι σύμβουλοι των αγροτών, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις και συστάσεις για να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Δεσμεύονται να καλλιεργούν μακροχρόνιες συνεργασίες με τους καλλιεργητές, προσφέροντάς τους τα εργαλεία, τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωργικό τοπίο. Συνδέοντας τους καλλιεργητές με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, διαμορφώνουν ενεργά το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων, εξασφαλίζοντας την ευημερία των καλλιεργητών, των καταναλωτών και του πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι μας.

FERTIBERIA

Η Fertiberia επιδιώκει να ηγηθεί της πράσινης αλυσίδας αξίας υδρογόνου του μέλλοντος στην Ευρώπη για την απαλλαγή από τον άνθρακα στη γεωργία και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές, καθώς και να παραμείνει διεθνές σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη θρέψη των καλλιεργειών. Είναι επίσης η πρώτη εταιρεία στον τομέα της στον κόσμο που έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές της μέχρι το 2035. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περισσότερους από 1.600 υπαλλήλους και διαθέτει 14 κέντρα βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία, ανήκει στην Triton Partners, η οποία προωθεί την ανάπτυξή της για να καταστήσει αυτή την ισπανική εταιρεία ηγέτη στη λίπανση του μέλλοντος. Αυτό θα επιτρέψει στους αγρότες να επιτύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις με τη μέγιστη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις