Euronext: Το σιτάρι διευκολύνεται με τις εξαγωγές

Το σιτάρι στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο εμπορευμάτων, Euronext υποχώρησε την Τετάρτη, καθώς ο ανταγωνισμός των εξαγωγών βάρυνε το κλίμα και οι συμμετέχοντες προσάρμοσαν τις θέσεις τους πριν από τις προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σοδειά.

Το σιτάρι άλεσης Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι σημείωνε πτώση 0,8% στα 230,50 ευρώ ($256,39) ανά μετρικό τόνο στις 1534 GMT.

Το σιτάρι του Σικάγο υποχώρησε επίσης πριν από τις μηνιαίες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την προσφορά και τη ζήτηση που θα ανακοινωθούν αργότερα στη συνεδρίαση.

Αφού μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας αναστάτωσε την αγορά σιταριού την Τρίτη, η προσοχή στράφηκε ξανά στον ισχυρό ανταγωνισμό από τις ρωσικές εξαγωγές, δήλωσαν οι έμποροι.

Το γεωργικό γραφείο FranceAgriMer προέβλεψε ότι οι γαλλικές εξαγωγές μαλακού σιταριού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθούν κατά 5% σε σχέση με την περασμένη σεζόν σε 9,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, επικαλούμενο τον έντονο ανταγωνισμό με επικεφαλής τη Ρωσία, αν και η ζήτηση εντός της ΕΕ θεωρήθηκε υψηλότερη εν μέσω ξηρασίας στην Ισπανία.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι το Μαρόκο παραμένει ένας από τους λίγους ενεργούς εξαγωγικούς προορισμούς για το σιτάρι της ΕΕ επί του παρόντος.

"Οι κύριοι εισαγωγείς είναι σε θέση να αγοράζουν ρωσικό σιτάρι πάνω από 20 δολάρια ανά (μετρικό) τόνο φθηνότερα από ό,τι στη δυτική ΕΕ, οπότε το ρωσικό σιτάρι είναι πιθανό να καλύψει την κύρια εξαγωγική ζήτηση στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

"Αλλά το Μαρόκο αποτελεί θετική εξαίρεση με το σιτάρι της ΕΕ να έχει ζήτηση και κάποιο γερμανικό σιτάρι μόλις πωλήθηκε για κοντινή αποστολή τον Ιούλιο εκεί".

Η ζήτηση για εισαγωγές ήταν σχετικά ήσυχη και ένας διαγωνισμός που εκδόθηκε από την Αλγερία για παράδοση μόνο σε δύο μικρότερα λιμάνια αναμένεται να φέρει περιορισμένο όγκο.

Οι έμποροι συνέχισαν να αναμένουν την έκβαση των συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τις ουκρανικές αποστολές, εν μέσω των ρωσικών προειδοποιήσεων ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Στη Γαλλία, η αγορά ανέμενε να προχωρήσει η συγκομιδή στις βασικές βόρειες ζώνες σιτηρών, αφού το υπουργείο Γεωργίας προέβλεψε την Τρίτη ότι η σοδειά μαλακού σιταριού θα είναι χαμηλότερη από ορισμένες πρόσφατες εκτιμήσεις."Υπάρχει μια μικρή απογοήτευση. 

Οι αποδόσεις συγκομιδής είναι αξιοπρεπείς, αλλά οι δυνατότητες ήταν τόσο υψηλές", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Benoit Pietrement, αγρότης και επικεφαλής της επιτροπής σιτηρών της FranceAgriMer.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις