Τιμές γάλακτος: Ποιός αρμέγει ....ποιόν;

Δυο πλευρές έχει η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Η μια αποτελείται από τις εταιρίες που διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον του κλάδου… στο λόγια. Αυτές μπροστά στους κτηνοτρόφους λένε ότι τους βλέπουν σαν συνεργάτες τους ενώ από πίσω του, κόβουν την τιμή που πληρώνουν για να τους πάρουν το γάλα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρίας, η οποία στη Βόρεια Ελλάδα κατέβασε μονομερώς τις τιμές που πλήρωνε τους παραγωγούς κατά 13 λεπτά το λίτρο, αδιαφορώντας για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που είχε αυτή η κίνηση. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που τα κόστη για τους κτηνοτρόφους ολοένα και μεγαλώνουν ενώ οι τιμές του γάλακτος στα σούπερ μάρκετ τραβάνε τα ύψη, με τις συγκεκριμένες εταιρίες να αποκομίζουν ολοένα και περισσότερα κέρδη.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Agrocapital, η εν λόγω εταιρία έχει προβεί σε αυτές τις μειώσεις παραβιάζοντας μονομερώς τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές, απειλώντας ότι αν οι κτηνοτρόφοι προβούν σε νομικές ενέργειες τότε θα σταματήσει να παίρνει το γάλα τους. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν «αποφασίσει» να πληρώσει τους παραγωγούς, αυτό το κάνει σε διάστημα…90-120 μερών, αδιαφορώντας για το που θα βρουν οι κτηνοτρόφοι τα χρήματα για να καλύψου τα αυξημένα έξοδά τους και να αγοράσουν ζωοτροφές, για να ταΐσουν τα ζώα τους. 

Ευτυχώς υπάρχουν όμως ακόμη γαλακτοβιομηχανίες που τιμούν τόσο τα συμβόλαιά τους ενώ αναγνωρίζουν και τον τεράστιο κόπο που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας για να έχουμε στο τραπέζι μας φρέσκο, ποιοτικό γάλα και τυριά.

Ανάμεσα σε αυτές είναι μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, η οποία στην περιοχή των Γρεβενών, Κοζάνης πλήρωσε σε παραγωγούς 1,76 ευρώ το λίτρο στο πρόβειο γάλα. Με αυτό τον τρόπο αμείβει τους κτηνοτρόφους για τον κόπο τους, δίνοντάς του παράλληλα κίνητρο να συνεχίσουν να παράγουν.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι κατηγορούν συγκεκριμένες εταιρίες για δημιουργία καρτέλ, που έχουν ως μοναδικό στόχο να παίρνουν το γάλα τσάμπα. «Καλό είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να “ανοίξουν” τα μάτια τους, να προλάβουν αυτές τις πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές, εάν η πολιτεία θέλει οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν» είπαν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις