Ροδάκινα: Με χαμηλές πτήσεις ξεκίνησε η συγκομιδή

«Μουδιασμένα» ξεκίνησε η συγκομιδή στα συμπύρηνα ροδάκινα της ποικιλίας «Κατερίνα», με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η πτώση στη φετινή παραγωγή προβλέπεται να είναι της τάξης του 15% ενώ μπορεί να φτάσει και το 30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Κυριότεροι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, που είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε πολλά δένδρα.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι το «άλυτο» ζήτημα με τα εργατικά χέρια, καθώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «σφύριζε αδιάφορα», με τον κ. Γεωργαντά να έχει ξεκινήσει από νωρίς την προεκλογική περίοδο, αφήνοντας στον αέρα τα προβλήματα, παρόλο που και ο ίδιος εκλεγόταν από έναν αγροτικό νομό που καλλιεργεί πολλά δένδρα, το Νομό Κιλκίς. 

Μέχρι 33 λεπτά πληρώνεται η καλή ποιότητα

Μέχρι στιγμή οι έμποροι κρατούν στάση αναμονή και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσουν οι ποιότητες. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital οι καλές ποιοτικά παραγωγές θα πληρωθούν 33 λεπτά ενώ οι «προβληματικές» με 23 λεπτά.

Τιμές που σίγουρα θα πιέσουν τους παραγωγούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν το κόστος παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα) να έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, εν αντιθέσει με τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, οι οποίες καταγράφουν «χαμηλές πτήσεις». 

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα Παρασκευή αναμένεται συνάντηση στην ΕΘΕΑΣ όπου και θα βολιδοσκοπήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις