Αίρονται οι περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων που είχαν επιβληθεί λόγω Φουκουσίμα

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Ιαπωνίας, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αίρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Η άρση των μέτρων  απορρέει από τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στα προϊόντα από τις ιαπωνικές αρχές και τα κράτη μέλη.

Λίγο μετά το ατύχημα αυτό, η ΕΕ έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας από πιθανή ραδιενεργό μόλυνση από τρόφιμα και ζωοτροφές που εισάγονται από την Ιαπωνία και επέβαλε διεξοδικές δοκιμές πριν από την εξαγωγή τροφίμων για ραδιενέργεια.

Μετά την έγκριση των εν λόγω περιορισμών το 2011, τα μέτρα επανεξετάζονται από την Επιτροπή κάθε δεύτερο έτος και σταδιακά εξασθενούν καθώς μειώνονται οι κίνδυνοι. Η τελευταία επανεξέταση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και, σύμφωνα με αυτήν, δοκιμές πριν από την εξαγωγή διεξάγονται μόνο στα άγρια μανιτάρια, σε ορισμένα είδη ψαριών και σε άγρια, βρώσιμα φυτά.

Από τον Ιούνιο του 2011 ισχύει στην ΕΕ ένα αυστηρό ανώτατο επίπεδο 100 Bq/kg για τα τρόφιμα από την Ιαπωνία. Αυτό το ανώτατο όριο τηρούνταν πάντοτε πλήρως, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ιαπωνικών συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης.

Τώρα που οι περιορισμοί έχουν αρθεί πλήρως, είναι ωστόσο σημαντικό να συνεχίσει η ιαπωνική κυβέρνηση να παρακολουθεί την εγχώρια παραγωγή για ραδιενέργεια. Αυτό αφορά ιδίως τα ψάρια, τα αλιευτικά προϊόντα και τα φύκια κοντά στον τόπο έκλυσης του μολυσμένου νερού ψύξης. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να παρακολουθούνται για την παρουσία ραδιονουκλεϊδίων, συμπεριλαμβανομένου του τριτίου. Είναι επίσης σημαντικό η ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιεί όλα τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις