Αυστραλία: Εθνική στρατηγική για την ιχνηλασιμότητα της γεωργίας και την προώθηση του γεωργικού τομέα

Νέα μέτρα για την προστασία της γεωργικής βιομηχανίας της Αυστραλίας αξίας 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων από απειλές βιοασφάλειας θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης εθνικής στρατηγικής της χώρας για την ιχνηλασιμότητα της γεωργίας.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός γεωργίας Μάρεϊ Γουάτ έκανε την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των υπουργών γεωργίας στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας αυτή την εβδομάδα.

Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης μια εθνική δήλωση για την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία, η οποία, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Watt, θα βοηθήσει να δείξει στις παγκόσμιες αγορές ότι η Αυστραλία ενεργεί σε θέματα βιωσιμότητας.

Είπε ότι η στρατηγική ιχνηλασιμότητας θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεργαστεί ολόκληρος ο γεωργικός τομέας για την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης των ζώων.

"Αν δεν κάνουμε τέτοιου είδους πράγματα και αν δούμε μεγάλα κρούσματα βιοασφάλειας, αυτό ενδεχομένως να κοστίσει στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τη βιομηχανία όχι μόνο εκατομμύρια δολάρια αλλά δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο γερουσιαστής Watt.

"Επομένως, είναι μια σχετικά μικρή επένδυση για να διατηρήσουμε αυτές τις βιομηχανίες ισχυρές για το μέλλον".

Είπε ότι η βιοασφάλεια και η προέλευση βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής.

"Αυτό που αφορά την ιχνηλασιμότητα είναι ηλεκτρονικά συστήματα για την παρακολούθηση της μετακίνησης των ζώων εντός του συστήματος παραγωγής - από τις φάρμες, τη μεταφορά στα σφαγεία, σε όλη τη διαδρομή", είπε. 

"Το να μπορείς να εντοπίζεις πού ήταν τα ζώα σου, από πού προήλθαν, σε τι είδους συνθήκες εκτράφηκαν, είναι όλο και πιο σημαντικό για τους καταναλωτές στις μέρες μας και τις διεθνείς αγορές μας.

"Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, αν είχαμε ένα ξέσπασμα βιοασφάλειας, να μπορούμε να γνωρίζουμε πού βρισκόταν αυτό το ζωικό κεφάλαιο και με ποια άλλα ζώα αναμείχθηκε".

Η στρατηγική περιλάμβανε οκτώ στόχους, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των δυνατοτήτων εντοπισμού και παρακολούθησης της Αυστραλίας και η ενίσχυση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας για την ιχνηλασιμότητα "για την προστασία του brand Australia".

"Ψήφος εμπιστοσύνης" στη βιομηχανία

Ο γερουσιαστής Watt δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της νέας στρατηγικής θα κοστίσει στους αγρότες "διαφορετικά ποσά σε διαφορετικές πολιτείες".

"Θα ζητήσουμε από τους αγρότες και τη βιομηχανία να συνεισφέρουν σε αυτό, επειδή αυτά τα είδη συστημάτων ιχνηλασιμότητας και βιοασφάλειας τείνουν να είναι κοινές ευθύνες μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας", είπε. 

Μέρος της στρατηγικής είναι η εξάπλωση των ηλεκτρονικών ετικετών αναγνώρισης (eID) για τα αιγοπρόβατα, οι οποίες θα καταστούν υποχρεωτικές σε εθνικό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει χρηματοδότηση άνω των 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξάπλωση των ετικετών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας βάσης δεδομένων που θα στηρίξει το σύστημα ιχνηλασιμότητας. 

Μεμονωμένες πολιτείες έχουν επίσης προηγουμένως δεσμευτεί για χρηματοδότηση, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια στη Δυτική Αυστραλία και περισσότερα από 9 εκατομμύρια δολάρια στη Νότια Αυστραλία.

"Η χρηματοδότηση που έχει ήδη δεσμευτεί τόσο από την ομοσπονδιακή όσο και από την πολιτειακή κυβέρνηση είναι αρκετά σημαντική και αποτελεί πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης στις κτηνοτροφικές μας βιομηχανίες", δήλωσε ο κ. Watt.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις