«Φόβοι» για την παραγωγή τροφίμων από τους συνεχιζόμενους καύσωνες

Το καμπανάκι για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι συνεχόμενοι καύσωνες στην Ε.Ε. κρούει με έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Ξηρασία (EDO). 

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον η μισή επικράτεια της Ε.Ε. να βρίσκεται αντιμέτωπο με "σοβαρή" ξηρασία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο φωτιών στο "μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου" και φόβους για την παραγωγή τροφίμων. 

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του EDO, το 42% της γης στις 27 χώρες μέλη είναι σε πορτοκαλί κίνδυνο, που σημαίνει ότι το έδαφος έχει στεγνώσει από την έλλειψη βροχής.

Παράλληλα, ένα επιπλέον 4% της γης στην Ένωση βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω ξηρασίας, όπου υποφέρουν επίσης οι καλλιέργειες και τα φυτά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τροφοδοτούν τον κίνδυνο φωτιών, με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ακραίο στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, η ξηρασία εκτυλίσσεται διαφορετικά στο νότιο από το βόρειο τμήμα της ηπείρου. Η νότια Ευρώπη υποφέρει από μια παρατεταμένη ξηρασία, αλλά τώρα αρχίζει να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Εξαίρεση αποτελούν οι βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων Ισπανία και Πορτογαλία, στις οποίες οι πρόσφατες βροχές δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του προηγούμενου ξηρού καιρού και του πολυήμερου καύσωνα.

Σύμφωνα με την EDO «Τα τρόφιμα και οι καλλιέργειες «επηρεάστηκαν σημαντικά» ακριβώς στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου.

Η έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί ξηρασία στα βόρεια της ηπείρου, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία, κάτι που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο «προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα αναπτυχθούν οι καλλιέργειες». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση 330 εκατομμυρίων ευρώ για αγρότες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, υψηλό κόστος και προβλήματα στο εμπόριο.

Πώς θα κυμανθεί ο καιρός στο υπόλοιπο του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τις τώρα προβλέψεις, το καλοκαίρι για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου αναμένεται να είναι πιο ζεστό από το μέσο όρο. 

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, προβλέπονται ξηρότερες από το μέσο όρο συνθήκες για τη νότια Σκανδιναβία, το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Γερμανία και τις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας.

Ωστόσο, ο καιρός είναι πιο υγρός από το κανονικό στις περιοχές της Μεσογείου


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις