Υποχωρούν οι επενδύσεις στα εκλεκτά κρασιά

Ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία, λόγω της υψηλής απόδοσης και του χαμηλού ρίσκου, το κρασί φαίνεται εσχάτως να χάνει την αίγλη του. Οι τιμές του εκλεκτού κρασιού αυξάνονταν σταθερά εδώ και χρόνια, προσελκύοντας επενδυτές που ήθελαν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, την οικονομική αναταραχή και το «σκαμπανέβασμα» στις τιμές των μετοχών. 

Η αγορά «άνοιξε» κι άλλο, με μια σειρά από διαδικτυακές μεσιτείες και συμβουλές εύκολης πρόσβασης στον κλάδο, αλλά και χάρη σε διασημότητες όπως ο ράπερ Jay-Z, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Στέφεν Κάρι, που επένδυσαν δημόσια σε κρασιά, ενισχύοντας τη δημοτικότητα της εν λόγω κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Έπειτα από χρόνια ανόδου, ωστόσο, η τιμή του κρασιού πέφτει, επηρεάζοντας την εισροή νέων επενδυτών. Καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και η πιθανότητα ύφεσης μαστίζουν την οικονομία, ακόμη και τα εκλεκτά κρασιά φαίνεται να μην αντέχουν. 

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρασιού Cult Wines ανέφερε πτώση 0,83% τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μείωσης που καταγράφηκε φέτος μετά την «έκρηξη» της περιόδου 2020-2022. Χρόνο με τον χρόνο η εταιρεία –η οποία συμβουλεύει, αγοράζει, αποθηκεύει και πουλάει εκλεκτό κρασί για λογαριασμό επενδυτών που θέλουν να εμπλακούν, με ελάχιστη επένδυση 10.000 δολαρίων– καταγράφει μείωση 2,13% στην αξία του δικού της ιδιόκτητου δείκτη εκλεκτών κρασιών. 

Ο S&P 500, εν τω μεταξύ, ενισχύεται σχεδόν κατά 16%. Η εταιρεία διαχειρίζεται επί του παρόντος περιουσιακά στοιχεία εκλεκτού οίνου αξίας 375 εκατ. δολαρίων.

Το 2022 είχε δει τα ακαθάριστα έσοδά της από τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 116 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση. Αυτή η αύξηση στις επενδύσεις στο κρασί ήταν για καιρό λογική. 

Το εκλεκτό κρασί είχε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Liv-Ex Investables, ο οποίος παρακολουθεί τους ρυθμούς εξέλιξης των εκλεκτών κρασιών. 

Έχει μια αρκετά χαμηλή συσχέτιση με το χρηματιστήριο, που το καθιστά πολύτιμο αντιστάθμισμα έναντι των διακυμάνσεων των μετοχών, ενώ τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία τείνουν επίσης να «αντέχουν» αρκετά καλά στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Το εκλεκτό κρασί ως επένδυση δεν επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων ή από τις αυξήσεις του κόστους ζωής, αλλά σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου επιτοκίου οι επενδυτές μπορούν να αποφασίσουν να το διαθέσουν σε μετρητά ή σταθερό εισόδημα αντί για εναλλακτική επένδυση», λέει ο Ατούλ Τιβάρι, διευθύνων σύμβουλος της Cult Wines Americas.

Παρ’ όλα αυτά το κλίμα άλλαξε. Τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις κατηγορίες εκλεκτών κρασιών τον Ιούνιο γνώρισε το «μπορντό», γεγονός ανησυχητικό, καθώς είναι η πιο εδραιωμένη περιοχή στην αγορά επενδύσεων εκλεκτού κρασιού και συνήθως διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών του. 

Ορισμένοι αποδίδουν την πτώση στην πανδημία, στους νέους κανονισμούς και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, που περιόρισαν τις κινεζικές επενδύσεις στο Μπορντό. Ο CEO της Cult Wines Americas πιστεύει ότι έχει να κάνει περισσότερο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ενα επιπλέον σημαντικό, αν και προσωρινό, πλήγμα στην αγορά κρασιού επέφερε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις αρχές του έτους. Η SVB είχε δανείσει πάνω από 4 δισ. δολάρια σε πελάτες οινοποιείων από το 1994, με περισσότερους από 400 πελάτες της οινοποιίας να συνεργάζονται με το τμήμα premium κρασιού της τράπεζας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. 

H SVB είχε περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε εκκρεμή δάνεια σε πελάτες υψηλής ποιότητας κρασιών όταν κατέρρευσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις