Σιτηρά: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας;

Την αποχώρησή από την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, κίνηση η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως. 

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) η παραγωγή σιτηρών παγκοσμίως εκτιμάται κάπως χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα (797 MMTm) αλλά πάνω από πέρυσι (+1%). Ενώ η κατανάλωση αναμένεται επίσης να είναι υψηλότερη, τα τελικά αποθέματα εκτιμώνται χαμηλότερα από την περασμένη σεζόν, στα 266,5 MMTm (-1%).

Σύμφωνα με πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), Michael Carpenter, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και τροφίμων έφτασαν στις παγκόσμιες αγορές μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Με την είδηση αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία οι τιμές παγκοσμίως ανέβηκαν +3,3%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτή η αύξηση αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τη προσφορά και ζήτηση των παγκόσμιων αγορών, με πολλές χώρες να ζητάνε ήδη αυξημένες ποσότητες σιτηρών. 

Την τελευταία εβδομάδα εφαρμογής της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, προσπαθούσαν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα συμβόλαια για να παραλάβουν τους όγκους σιτηρών που επιθυμούσαν.

«Η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου», σχολίασε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της υρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν στο Twitter

Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φθηνού σίτου οι οποίες είναι έτοιμες για διάθεση στην παγκόσμια αγορά. Όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πάτρουσεφ η παραγωγή σιταριού της Ρωσίας το 2023 προβλέπεται να φθάσει τα 78 εκατομμύρια τόνους, και πως το 93% των χειμερινών σιτηρών έβγαλαν τον χειμώνα σε φυσιολογική κατάσταση.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον τα 123 εκατομμύρια τόνους για το τρέχον έτος. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις