Ουκρανία-ΟΗΕ: Συμφώνησαν να συνεργαστούν για να ξαναρχίσει η ροή των εξαγόμενων ουκρανικών σιτηρών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Telegram ότι συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Γκουτέρες να εργαστούμε μαζί και με τις συμβαλλόμενες χώρες [σ.σ. τη Ρωσία και την Τουρκία, που μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022] για να ανανεωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και [να ξαναρχίσουν] οι εξαγωγές τροφίμων μέσω Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να συνεχιστεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει την περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατιωτικά μέσα για να προστατευθούν τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την εξαγωγή των σιτηρών.

Σχολιάζοντας την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι θέση να αποδώσει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των τροφίμων. Η επιλογή της Μόσχας να χρησιμοποιήσει «τα τρόφιμα σαν όπλο (…) θα περιπλέξει τον ανεφοδιασμό σε περιοχές που τα χρειάζονται απεγνωσμένα και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών», είπε ο Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση, μετά την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη νότια Ρωσία, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς διεξάγει τον πόλεμο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις