Ντομάτα: Ποιοι ωφελούνται από την αύξηση στην τιμή της

Οι αγρότες της Ινδίας έχουν μεγάλα κέρδη από την εκτόξευση που έχει καταγραφεί στην τιμή της ντομάτας μέσα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Τροφίμων της χώρας, η λιανική τιμή της ντομάτας στο Νέο Δελχί την περασμένη Κυριακή έφτασε τις 178 ρουπίες (2,20 δολάρια) ανά κιλό, που αναλογεί σε αύξηση άνω του 700% από την αντίστοιχη τιμή την 1η Ιανουαρίου. 

Η άνοδος στις τιμές αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» στην προμήθεια της αγοράς, οδηγώντας παράλληλα πολλούς πολίτες να σταματήσουν να αγοράζουν το προϊόν, που είναι βασικό για το μαγείρεμα πολλών ινδικών πιάτων.

Αγρότης που μίλησε στο Ρόιτερς τόνισε ότι έχει κερδίσει περίπου 24 εκατ. ρουπίες μέχρι στιγμής το 2023 , σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι ντομάτες έπιαναν μόλις 2,5 ρουπίες το κιλό» ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος υπέστη ζημία περίπου 2 εκατ. ρουπιών την ίδια περίοδο του 2021. 

Επιδοτήσεις από την κυβέρνηση

Οι προμήθειες έχουν πληγεί από τις διαταραχές στις μεταφορές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων και τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές και ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς άλλα λαχανικά έχουν επίσης γίνει ακριβότερα.

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έχει αρχίσει να πουλάει τομάτες σε επιδοτούμενες τιμές σε πολλά σημεία, αναπτύσσοντας κινητά φορτηγά. Το μέτρο φαίνεται να αποδίδει σε ένα ορισμένο βαθμό, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές σε μια χώρα 1,4 δισ. ανθρώπων. Οι ντομάτες γενικά κοστίζουν περισσότερο κατά τους βροχερούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά η εκτίναξη ήταν ασυνήθιστη φέτος.

Ενώ οι τιμές αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με τη βελτίωση της κίνησης των φορτηγών, οι καλλιεργητές χαίρονται με την τρέχουσα κατάσταση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις