Κρέας: Πώς είναι η κατανάλωση ανά χώρα και ανά τύπο;

Το κρέας είναι πάντα στο μενού σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως μπορούμε να δούμε όταν χαρτογραφούμε την κατανάλωση κρέατος ανά χώρα.

Πώς διαφέρουν οι χώρες ως προς την ποσότητα και το είδος του κρέατος που τρώνε; Σε αυτό το πολύχρωμο γραφικό, ο δημιουργός μας theWORLDMAPS επισημαίνει τον τύπο κρέατος που καταναλώνεται περισσότερο σε κάθε χώρα του κόσμου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Κάθε χρώμα υποδηλώνει μια διαφορετική κατηγορία κρέατος—μοσχάρι, χοιρινό, πρόβειο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή άλλο—με την ετήσια κατανάλωση να υπολογίζεται κατά κεφαλήν σε κιλά (kg).

Ας δούμε στα δεδομένα.

Τα ψάρια θεωρούνται κρέας;

Δεδομένου ότι το κρέας ορίζεται κανονικά ως η σάρκα οποιουδήποτε ζώου (με κύρια συστατικά το νερό, το λίπος και την πρωτεΐνη), που περιλαμβάνει τα ψάρια και άλλα θαλασσινά.

Αλλά το αν το ψάρι θεωρείται «κρέας» ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτιστικές πρακτικές και τις διατροφικές προτιμήσεις και έχει διαφέρει σε όλη την ιστορία. Μερικοί προηγούμενοι ορισμοί του κρέατος επικεντρώθηκαν μόνο στα θηλαστικά, για παράδειγμα.

Στον Χριστιανισμό, για παράδειγμα, πολλές ονομασίες επιτρέπουν την κατανάλωση ψαριού τις ημέρες της νηστείας όταν απέχουμε από το κρέας. Αυτό οφειλόταν τόσο στις διακρίσεις μεταξύ του κρέατος από θερμόαιμα ζώα της ξηράς και των ψυχρόαιμων ζώων (όπως τα ψάρια), όσο και στη σημασία της κατανάλωσης ψαριών σε μέρη της Ευρώπης όπου άκμασε ο Χριστιανισμός.

Για να λάβουμε υπόψη και τις δύο πλευρές της συζήτησης, θα καλύψουμε την κατανάλωση κρέατος ανά χώρα τόσο με όσο και χωρίς ψάρι και θαλασσινά.

Το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο ανά χώρα (συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών)

Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη και στον παρακάτω πίνακα, τα πουλερικά ξεχωρίζουν ως η πιο δημοφιλής κατανάλωση κρέατος κατά βάρος σε 70 χώρες, ή περίπου το 40% της συνολικής βάσης δεδομένων. Στη χώρα μας όπως φαινεται και στην παρακάτω φωτογραφία το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο είναι το κοτόπουλο.

Το Fish & Seafood κατατάσσεται ως το δεύτερο κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε 56 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σημαντικές ακτογραμμές.

Ακολουθεί μια ανάλυση για το πόσο από κάθε είδος κρέατος καταναλώνεται κατά κεφαλήν σε κάθε χώρα, σε κιλά.

Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κρέατος στον κόσμο κατά κεφαλήν; Το Χονγκ Κονγκ , η Ισλανδία και το Μακάο έχουν την υψηλότερη συνολική κατανάλωση κρέατος, όλα πάνω από 170 κιλά (370 λίβρες) κατά κεφαλήν.

Ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στους μεγαλύτερους καταναλωτές κάθε τύπου κρέατος παρακάτω.

Ποιος τρώει το περισσότερο κοτόπουλο;

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα τρώνε το περισσότερο κοτόπουλο με απόλυτους αριθμούς, οι χώρες κατατάσσονται στην 7η και 112η θέση αντίστοιχα όσον αφορά την κατανάλωση πουλερικών σε κατά κεφαλήν βάση.

Αρκετά νησιωτικά έθνη — Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες , Τρινιδάδ & Τομπάγκο , Σαμόα — μαζί με το Ισραήλ τρώνε περισσότερα από 60 κιλά κρέας πουλερικών (περίπου 15 μεγάλα πτηνά) ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Περιφερειακά, η κατανάλωση πουλερικών μπορεί να παρατηρηθεί σε όλη σχεδόν την Αμερική, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην βρετανικές αποικίες Αυστραλία και Νότια Αφρική, καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Ποιος τρώει το περισσότερο χοιρινό;

Παρά την κατανάλωση περισσότερων θαλασσινών και πουλερικών, το Χονγκ Κονγκ ηγείται παγκοσμίως στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος κατά κεφαλήν ετησίως με 55 κιλά (121 λίβρες). Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με τη μέση ποσότητα χοιρινού κρέατος λιανικής που συλλέγεται από έναν μόνο χοίρο 250 lb.

Η Πολωνία και η Ισπανία -οι οποίοι είναι επίσης κορυφαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος- βρίσκονται πολύ κοντά στο Χονγκ Κονγκ με παρόμοιους αριθμούς κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Πράγματι, μπορούμε να δούμε το χοιρινό κρέας ως το πιο καταναλωτικό κρέας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τοπικές ιστορίες χοιρινών τροφών, καθώς και σε μερικές χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μπουρκίνα Φάσο και μιας χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας, του Ανατολικού Τιμόρ .

Ποιος τρώει τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά;

Στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, η Ισλανδία τρώει τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά στον κόσμο, με ένα εκπληκτικό 90 κιλά (σχεδόν 200 λίβρες), ανά άτομο ετησίως. Αυτό δίνει επίσης στην Ισλανδία το στέμμα για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση από οποιοδήποτε είδος κρέατος.

Πίσω από την Ισλανδία βρίσκονται άλλα νησιωτικά έθνη και έθνη υψηλής ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένων των Μαλδίβων , του Χονγκ Κονγκ , του Μακάο και της Πορτογαλίας . Σε περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να δούμε τη σημασία των θαλασσινών που αντικατοπτρίζεται στην Ανατολική και Νότια Ασία, στις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής και στις σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης.

Ποιος τρώει το περισσότερο βόειο κρέας;

Ο πληθυσμός των 46 εκατομμυρίων της Αργεντινής τρώει σχεδόν 47 κιλά βοείου κρέατος ανά άτομο ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε χώρα στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει πλούσια γαστρονομική ιστορία με το βόειο κρέας, καθώς τα βοοειδή που έφεραν οι Ισπανοί έποικοι άκμασαν στις χορταριώδεις πεδιάδες της περιοχής. Είναι τόση η σημασία των βοοειδών στην ήπειρο που ο γκάουτσο —ένας ιππέας που ασχολείται με τα βοοειδή— είναι λαϊκό σύμβολο στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και μέρη της Βραζιλίας (η οποία κατατάσσεται στην 5η θέση στην κατανάλωση βοείου κρέατος).

Ο χάρτης της κατανάλωσης βοείου κρέατος υπογραμμίζει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Ουζμπεκιστάν και τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας.

Ποιος τρώει το πιο πρόβειο κρέας και άλλο κρέας;

Οι κάτοικοι της Μογγολίας είναι ασυναγώνιστοι στην κατανάλωση κρέατος προβάτου και κατσικίσιου κρέατος, καταναλώνοντας εντυπωσιακά 66 κιλά (145 λίβρες) ανά κάτοικο ετησίως. Αυτή η αδηφάγος όρεξη για κρέας είναι βαθιά ριζωμένη στην κληρονομιά τους ως έθνος ειδικευμένων βοσκών.

Η Παπούα Νέα Γουινέα , εν τω μεταξύ, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης κατανάλωσης «άλλου κρέατος». Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος θηραμάτων στον κόσμο, λόγω του κυρίως αγροτικού και γηγενούς πληθυσμού της που βασίζεται στο κυνήγι. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι ένα δείγμα χωριών στη χώρα κυνηγούσε κυρίως άγρια ελάφια και κάπρους για κρέας, αν και μαρσιποφόρα όπως τα λουλούδια, τα δέντρα-καγκουρό και το cuscus περιστασιακά κυνηγούνταν και καταναλώνονταν επίσης.

Η Μογγολία κατατάσσεται επίσης σε υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση άλλου κρέατος, πιθανότατα λόγω της παραδοσιακής κατανάλωσης κρέατος αλόγου. Η χώρα παρήγαγε λίγο περισσότερους από 100.000 τόνους κρέατος αλόγου το 2020, το ένα έκτο της συνολικής παραγωγής κρέατος της χώρας εκείνο το έτος.

Χαρτογράφηση της κατανάλωσης κρέατος ανά χώρα, χωρίς θαλασσινά

Τι συμβαίνει με τις συνήθειες κατανάλωσης κρέατος κάθε χώρας εάν αφαιρέσουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά από το σύνολο δεδομένων; Ο χάρτης και η κατάταξη αλλάζουν αρκετά.

Το μεγαλύτερο μέρος του μπλε στον χάρτη αντικαθίσταται με ένα κίτρινο χρώμα, υποδεικνύοντας την παγκόσμια δημοτικότητα του κρέατος πουλερικών ως φθηνής και αποτελεσματικής πηγής πρωτεΐνης . Ωστόσο, μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ασίας συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Σουηδία καταναλώνουν περισσότερο χοιρινό κρέας.

Το Χονγκ Κονγκ παραμένει στην κορυφή, αλλά οι ΗΠΑ ανεβαίνουν τρεις θέσεις στη δεύτερη θέση, με ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στα 128 κιλά (282 λίβρες) όταν δεν περιλαμβάνονται τα θαλασσινά.

Η Ισλανδία και το Μακάο πέφτουν στην πρώτη 15άδα, ενώ η Αυστραλία, η Μογγολία και η Αργεντινή ανεβαίνουν στην πρώτη πεντάδα. Άλλες χώρες που προτιμούσαν τα θαλασσινά έπεσαν πολύ χαμηλότερα, όπως η Ιαπωνία , η οποία έπεσε 40 θέσεις στη συνολική κατάταξη κατανάλωσης όταν αφαιρέθηκε το ψάρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις