Ρωσία: Παρατείνονται για έξι μήνες οι κυρώσεις

Το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2014 ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία, επεκτάθηκαν σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022, ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ευρύ φάσμα τομεακών μέτρων που περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την τεχνολογία και τα αγαθά διπλής χρήσης, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα είδη πολυτελείας. Καλύπτουν επίσης τα εξής: απαγόρευση της εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου διά θαλάσσης από τη Ρωσία στην ΕΕ, αποκλεισμό πολλών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και αναστολή των ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων και των αδειών διαφόρων μέσων παραπληροφόρησης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Επιπλέον, θεσπίστηκαν ειδικά μέτρα για να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει την καταστρατήγηση των κυρώσεων.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ΕΕ έχει θεσπίσει διάφορα είδη μέτρων ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται: περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την παρανόμως προσαρτηθείσα Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Donetsk και Luhansk· ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί) σε πληθώρα προσώπων και οντοτήτων, και διπλωματικά μέτρα.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ έχει εγκρίνει 11 δέσμες από πρωτοφανείς και σκληρές κυρώσεις ως αντίδραση στη γενική στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει εκ νέου απερίφραστα τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά πρόδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και υπενθυμίζει την αταλάντευτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και το φυσικό δικαίωμα νόμιμης άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επίθεσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική χρηματοδοτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις