Οι υψηλές θερμοκρασίες «εξαφανίζουν» το δάκο από τις ελιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του δάκου, που είχε προσβάλλει πολλά από τα ελαιόδενδρα πανελλαδικά.

Μιλώντας για τη σωστή διαχείριση του νερού στις καλλιέργειες, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να είναι αποδοτικές, ο γεωπόνος και ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξειδικευμένος στην διαχείριση του νερού και τις αρδεύσεις, Νεκτάριος Κουργιαλάς, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 υπογράμμισε ««Προσπαθούμε να δούμε πως μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη διαχείριση του νερού στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στο αμπέλι. Ασχολούμαστε με τις καλλιέργειες της Κρήτης, κατά βάση τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να γίνουν αυτές οι καλλιέργειες πιο αποδοτικές και να ανταπεξέλθουν στην κλιματική κρίση και τα έντονα φαινόμενα, όπως είναι οι καύσωνες και η ξηρασία που φαίνεται ότι μας πλήττει το τελευταίο διάστημα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερα είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. «Να κάνουμε δηλαδή έναν καλύτερο καταμερισμό των υδατικών πόρων. Δεύτερον να εφαρμόζουν οι παραγωγοί συστήματα και νέες τεχνολογίες, να βρούμε ποικιλίες-υβρίδια που είναι πιο ανθεκτικά στις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τέλος είναι οι παραγωγοί να έρχονται σε επαφή με τους γεωπόνους για να ενημερώνονται», είπε ο κ. Κουργιαλάς. 

Σε ό,τι αφορά το δάκο, ο ερευνητής σημείωσε ότι «η φετινή χρονιά είναι σχετικά μεσαία όσον αφορά το φορτίο της παραγωγής. Στις αρχές Ιουνίου ξεκινήσαμε να βλέπουμε προσβολές από τον δάκο, τώρα το θετικό της υπόθεσης του καύσωνα είναι ότι ο δάκος με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες δεν ωφελείται, οπότε θα έχουμε μεγάλη θνησιμότητα του δάκου, που αυτό θα βοηθήσει να εξελιχθεί κάπως καλά το επόμενο διάστημα η παραγωγή της ελιάς και να μην έχουμε προσβολές. Θα γλιτώσουμε κάποιους ψεκασμούς».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις