Ανοιξιάτικο Κριθάρι & Ηλίανθος: Απότομες μειώσεις στις αποδόσεις

Πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών παραμένουν οι περισσότερες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις. Ωστόσο, η πρόβλεψη για τον ηλίανθο υποβαθμίστηκε σχεδόν κατά 5% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών απόδοσης για τη Ρουμανία, χώρα η οποία αποτελεί την κύρια παραγωγό ηλίανθου στην Ε.Ε., σύμφωνα με το EU Crop Bulletin (MARS Bulletin). 

Αντίστοιχα, κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας βρίσκονται και οι αποδόσεις για το ανοιξιάτικο κριθάρι, λόγω των σημαντικών αναθεωρήσεων για τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας. 

Κύριος λόγος για τη επιδείνωση των αποδόσεων είναι οι πιο ξηρές συνθήκες που επικρατούν, για περισσότερο από ένα μήνα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αλλά και στην ανατολική Ρουμανία.

Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές, οι αρνητικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την περιορισμένη παροχή νερού στο έδαφος για τις καλλιέργειες, επιδεινώθηκαν από αισθητά υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες. 

Τα νότια τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου και η βόρεια Ιταλία υπέστησαν έντονους καύσωνες, πυροδοτώντας τον κίνδυνο στειρότητας που προκαλείται από τη θερμότητα για τις ανθισμένες καλοκαιρινές καλλιέργειες, με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις αποδόσεις.

Τέλος, η υπερβολή βροχή καθυστέρησε τη συγκομιδή και δυνητικά μείωσε την ποιότητα των σιτηρών στα δυτικά τμήματα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ουγγαρίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις