ΔΝΤ- Σιτάρι: Οι παγκόσμιες τιμές μπορούν να αυξηθούν έως και 15%

Οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 15% μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Είναι πολύ σαφές ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ αποφασιστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει άφθονη προσφορά σιτηρών στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Pierre-Olivier Gourinchas στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Η ίδια μηχανική λειτουργεί αντίστροφα και είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων».

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιολογεί τις προβλέψεις του για τις επιπτώσεις της ρωσικής απόσυρσης από τη συμφωνία, ωστόσο μια αύξηση σε εύρος 10% έως 15% στις τιμές των σιτηρών «αποτελεί μια λογική εκτίμηση», είπε ο Γκουρίνχας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της για να υποστηρίξει το κόστος της διέλευσης ουκρανικών σιτηρών μέσω των κρατών μελών της, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski .

«Θα παρουσιάσω αυτή τη θέση στην Επιτροπή ότι πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς να στηρίξουμε το κόστος μεταφοράς χρησιμοποιώντας τα χρήματα της ΕΕ», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.



Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις