Ρωσία: Αδύνατο να επιστέψει προς το παρόν στη συμφωνία των Σιτηρών

Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να επαναληφθεί η συμφωνία για τα σιτηρά απάντησε η Ρωσία στον ΟΗΕ, καθώς οι δεσμεύσεις με τη ρωσική πλευρά δεν έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. 

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «ένα είδος σχεδίου δράσης και την υπόσχεση ότι το ρωσικό μέρος της συμφωνίας μπορεί μια μέρα να εκπληρωθεί».

Η Μόσχα ζητά την επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας, Rosseljozbank, με το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, την άρση των κυρώσεων σε ανταλλακτικά γεωργικών μηχανημάτων, την απεμπλοκή των logistics και την ασφάλιση μεταφορών, την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων και την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού αμμωνίας Togliatti- Οδησσός, που εξερράγη στις 5 Ιουνίου. 

Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. «Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να επαναλάβει την εφαρμογή των συμφωνιών της Μαύρης Θάλασσας και προέτρεψα την παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα στη Ρώμη. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις