Ελβετία: Αποτελεσματικές πληρωμές για την προστασία του κλίματος σε εκμεταλλεύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος

Προκειμένου να επιτευχθούν οι διεθνείς και εθνικοί στόχοι για την προστασία του κλίματος, πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Μεταξύ άλλων, άμεσες πληρωμές με βάση μέτρα και αποτελέσματα είναι διαθέσιμες στη γεωργική πολιτική για την προώθηση της προστασίας του κλίματος. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων εξαρτάται από τα χρηματοδοτούμενα μέτρα.

Η παραγωγή κρέατος και γάλακτος είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι κύριες πηγές εκπομπών από την κτηνοτροφία είναι το υποξείδιο του αζώτου (N2O) και το μεθάνιο (CH4). Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία αποτελεί κεντρικό στόχο της γεωργικής πολιτικής σε πολλές χώρες. 

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για το κλίμα προβλέπει μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το ελβετικό γεωργικό σύστημα και το σύστημα τροφίμων έως το 2050 (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, 2021).

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι Ελβετοί αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών στις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτό συχνά συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και, εκτός από συγκεκριμένες γνώσεις, απαιτεί επίσης προθυμία αλλαγής των υφιστάμενων πρακτικών. 

Τα κίνητρα της γεωργικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση αυτών των δαπανών και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν την προθυμία εφαρμογής μέτρων προστασίας του κλίματος στις εκμεταλλεύσεις. Συχνά πρόκειται για άμεσες πληρωμές που πραγματοποιούνται για τη θέσπιση ενός συγκεκριμένου μέτρου (πληρωμή προσανατολισμένη στα μέτρα). 

Ωστόσο, αυτός ο τύπος πληρωμής θεωρείται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως αναποτελεσματικός, καθώς μπορεί να προκύψουν φαινόμενα νεκρού βάρους και το πρόσθετο όφελος για τον αντίστοιχο περιβαλλοντικό στόχο δεν είναι πάντα σαφές. Μια βασική πτυχή είναι ότι το κόστος εφαρμογής των μέτρων προστασίας του κλίματος είναι διαφορετικό για κάθε εταιρεία. 

Με πληρωμές που είναι ίδιες για όλους, ορισμένες εταιρείες παίρνουν περισσότερα από το κόστος υλοποίησης, άλλες εταιρείες δεν λαμβάνουν μέρος επειδή η πληρωμή είναι χαμηλότερη από το κόστος τους. 

Οι πληρωμές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα θεωρούνται μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Αυτά καταβάλλονται όταν επιτυγχάνεται ένας προκαθορισμένος στόχος, όπως ένας ορισμένος αριθμός φυτικών ειδών σε ένα χωράφι για περισσότερη βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο της γεωργικής προστασίας του κλίματος, αυτοί οι δύο τύποι άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και συγκριθεί. άλλες εταιρείες δεν συμμετέχουν γιατί η πληρωμή είναι χαμηλότερη από το κόστος τους. 

Οι πληρωμές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα θεωρούνται μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Αυτά καταβάλλονται όταν επιτυγχάνεται ένας προκαθορισμένος στόχος, όπως ένας ορισμένος αριθμός φυτικών ειδών σε ένα χωράφι για περισσότερη βιοποικιλότητα. 

 Στο πλαίσιο της γεωργικής προστασίας του κλίματος, αυτοί οι δύο τύποι άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και συγκριθεί. άλλες εταιρείες δεν συμμετέχουν γιατί η πληρωμή είναι χαμηλότερη από το κόστος τους. Οι πληρωμές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα θεωρούνται μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. 

Αυτά καταβάλλονται όταν επιτυγχάνεται ένας προκαθορισμένος στόχος, όπως ένας ορισμένος αριθμός φυτικών ειδών σε ένα χωράφι για περισσότερη βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο της γεωργικής προστασίας του κλίματος, αυτοί οι δύο τύποι άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και συγκριθεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Economic Perspectives and Policy εξετάζουμε πώς οι πληρωμές με βάση τη δράση και τα αποτελέσματα επηρεάζουν το (δημόσιο και ιδιωτικό) κόστος της γεωργικής προστασίας του κλίματος στις ελβετικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. 

Εκτός από το κόστος για το αγρόκτημα και τις δυνατότητες εξοικονόμησης, λαμβάνουμε επίσης υπόψη τα ετερογενή προσωπικά χαρακτηριστικά των αγροτών. Αυτές περιλαμβάνουν ατομικές στάσεις απέναντι στους κινδύνους, γεωργικές προτιμήσεις, προθυμία για αλλαγή και προσωπικές αλληλεπιδράσεις στα υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα.

Για αυτήν την εκ των προτέρων ανάλυση χρησιμοποιούμε το μοντέλο FARMIND που βασίζεται σε παράγοντες, το οποίο αναπτύχθηκε στην ομάδα AECP. Προσομοιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των αγροτών σε δύο στάδια - μια γενική απόφαση στρατηγικής στο πρώτο βήμα αποτελεί τη βάση για μια πιο συγκεκριμένη απόφαση παραγωγής (μεγιστοποίησης του κέρδους) στο δεύτερο βήμα.

Για να παραμετροποιήσουμε το μοντέλο, χρησιμοποιούμε εμπειρικά δεδομένα απογραφής, καθώς και δεδομένα ερευνών και συνεντεύξεων από 49 φάρμες πάχυνσης γαλακτοκομικών, θηλαζουσών αγελάδων και βοείου κρέατος στην περιοχή Weinland της Ζυρίχης. 

Σε αυτήν την εφαρμογή, τα αγροκτήματα μπορούν να εφαρμόσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα προστασίας του κλίματος: 

i) αντικατάσταση (εισαγόμενων) συμπυκνωμένων ζωοτροφών από οικιακή καλλιέργεια οσπρίων. 

ii) αύξηση του αριθμού των θηλασμών ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής (μεγαλύτερη διάρκεια ζωής). 

iii) εφαρμογή λιπασμάτων μείωσης εκπομπών, π.χ. με τον εύκαμπτο σωλήνα οπισθέλκουσας. 

iv) Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τη μείωση του σχηματισμού μεθανίου στην πεπτική οδό των βοοειδών.

Συγκρίνουμε δύο σενάρια πολιτικής: τις άμεσες πληρωμές για την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου μέτρου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (με προσανατολισμό στα μέτρα) έναντι των άμεσων πληρωμών ανά τόνο ισοδυνάμου CO2 που εξοικονομήθηκε πραγματικά (προσανατολισμένο στα αποτελέσματα). Για καλύτερη συγκρισιμότητα, προσομοιώνεται μείωση κατά 10% των σημερινών εκπομπών και στις δύο περιπτώσεις.

Ενώ η βιβλιογραφία θεωρεί γενικά τα εργαλεία πολιτικής που προσανατολίζονται στα αποτελέσματα πιο αποτελεσματικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια κάπως πιο διαφοροποιημένη εικόνα όσον αφορά την προστασία του αγροτικού κλίματος: η αποτελεσματικότητα των διαφόρων πολιτικών εξαρτάται αφενός από μεμονωμένους παράγοντες προσωπικότητας και αφετέρου το κόστος των επιμέρους μέτρων. 

Εάν οι αγρότες είναι γενικά επιφυλακτικοί σχετικά με τις αλλαγές, για παράδειγμα, τα μέτρα για την εξοικονόμηση κόστους προστασίας του κλίματος (τα λεγόμενα win-win μέτρα) απαιτούν ένα πρόσθετο – αν και συγκριτικά χαμηλότερο – οικονομικό κίνητρο. Στην ανάλυσή μας, αυτό ισχύει για το μέτρο που αυξάνει τον αριθμό των θηλασμών ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής.

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μειώνει το κόστος στις περισσότερες φάρμες. Χρειάζεται μόνο ένα μικρό οικονομικό κίνητρο για να πειστούν οι αγρότες που διαφορετικά θα ήταν απρόθυμοι να αλλάξουν για να το εφαρμόσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια πληρωμή προσαρμοσμένη στα ειδικά χαρακτηριστικά μιας δράσης (βάσει δράσης) μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες συνολικές δημόσιες δαπάνες από μια ενιαία (υψηλότερη) πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων. 

Στην περίπτωση αυτή, οι κρατικές δαπάνες που προκύπτουν από τις πληρωμές με προσανατολισμό στη δράση είναι υψηλότερες για τις υπόλοιπες δράσεις από ό,τι στην περίπτωση πληρωμής προσανατολισμένης στο αποτέλεσμα.

Η ανάλυσή μας δείχνει επίσης ότι τα προσωπικά χαρακτηριστικά και οι προτιμήσεις των αγροτών τείνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία. 

Για τη γεωργική πολιτική, αυτό σημαίνει ότι κατά τον σχεδιασμό μέσων για τη μείωση των γεωργικών αερίων θερμοκηπίου, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ειδικό κόστος του μέτρου, αφενός, και στα ατομικά χαρακτηριστικά του γεωργού, αφετέρου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις