Ποια κατάσταση επικρατεί στις διεθνείς αγορές σιτηρών

Ισχυρές διακυμάνσεις παρατηρούνται στη διεθνής αγορά δημητριακών και σιτηρών από ειδήσεις που είτε πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω.

Η Υπηρεσία Γεωργικών Πληροφοριών του FAO ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2023 είναι σχετικά καλή, τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να παραμείνουν κάτω από το μέσο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, αφήνοντας λιγότερη προστασία σε περίπτωση σημαντικού ελλείμματος παραγωγής.

Η παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού της Ουκρανίας φέτος αναμένεται να μειωθεί έως και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος και ο τερματισμός του ασφαλούς διαδρόμου δημιουργούν ισχυρά αντικίνητρα στον αγροτικό τομέα.

Οι ναύλοι συνέχισαν να μειώνονται την εβδομάδα της 26ης Ιουλίου, λόγω της υπερπροσφοράς της ναυτιλίας στον Ατλαντικό και των συνεπειών της κατάρρευσης της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, οι ναύλοι μειώθηκαν στα 33,40 δολάρια/τόνο σε σύγκριση με τα 34,50 δολάρια/τόνο στη γραμμή Βραζιλία-Βορειοανατολική Ασία και σε 44,50 δολάρια/τόνο σε σύγκριση με τα 46,10 δολάρια/τόνο στη γραμμή του κόλπου των ΗΠΑ- Βορειοανατολική Ασία σύμφωνα με το Agricensus. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η κατάρρευση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών μεταξύ 10-15%, επειδή η συμφωνία ήταν πολύ χρήσιμη για τη διασφάλιση άφθονου εφοδιασμού σε δημητριακά από την Ουκρανία, μειώνοντας τις πιέσεις σε τρόφιμα και τιμές. 

Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το 40% των ουκρανικών σιτηρών έχει πραγματοποιηθεί μέσω της Μαύρης Θάλασσας και το υπόλοιπο 60% μέσα από λωρίδες αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίζει να εισάγει δημητριακά από την Ουκρανία και να διατηρήσει αυτές τις λωρίδες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε την προθυμία του να περάσουν όλες οι ουκρανικές εξαγωγές μέσω της ΕΕ. Μίλησε για περίπου 4 Mt ελαιούχους σπόρους και δημητριακών το μήνα, όγκος που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Αυτές οι εξαγωγικές λύσεις μέσω της Ε.Ε., μαζί με την αναστολή των ρωσικών επιθέσεων στα ουκρανικά λιμάνια, έφεραν μια κάποια ηρεμία στην αγορά με την τιμή του σιταριού να πέφτει. 

Η Ρωσία σκοπεύει να εξάγει τουλάχιστον 44 Mt, σχεδόν 90.000 τόνους την εβδομάδα. Η τιμή του FOB είναι 240 δολάρια/τόνος. Το γαλλικό FOB χθες το πρωί ήταν 247 ευρώ/τόνο λίγο πάνω από 274 δολάρια/τόνος. Την ίδια στιγμή, το καλαμπόκι Matif ανεβαίνει και το καλαμπόκι CBOT υποχωρεί. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις