Ελιά: Ερευνητές στην Καλιφόρνια δοκιμάζουν νέες λύσεις για το δάκο

"Η μύγα του καρπού της ελιάς, στη Βόρεια Ακτή της Καλιφόρνιας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντόμου για τους ελαιοπαραγωγούς", δήλωσε η Cindy Kron, σύμβουλος ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων του University of California Cooperative Extension, στους Olive Oil Times.

Μαζί με τον συνάδελφό της, Bob VanSteenwyk, η Kron έχει διεξάγει προγράμματα IR-4 στις ελιές για τη μύγα του δάκου της ελιάς το 2020, το 2022 και το 2023. Το έργο IR-4 βοηθά τους καλλιεργητές ειδικών καλλιεργειών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των παρασίτων.

Στόχος του έργου είναι να βοηθήσει τους καλλιεργητές να παράγουν υγιή φρούτα, λαχανικά και άλλες καλλιέργειες, όπως οι ελιές, για μια υγιεινή διατροφή. Τα έργα IR-4 επικεντρώνονται γύρω από δύο βασικά προγράμματα, τις καλλιέργειες τροφίμων και την περιβαλλοντική κηπουρική.

Η βιομηχανία φυτοπροστασίας επικεντρώνεται συνήθως στις κύριες καλλιέργειες, αφήνοντας τους καλλιεργητές ειδικών καλλιεργειών με λιγότερα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση των παρασίτων. 

Το έργο IR-4 αναπτύσσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για την καταχώρηση αποτελεσματικών και ασφαλών λύσεων διαχείρισης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Η μύγα της ελιάς είναι ένα χωροκατακτητικό είδος που γεννά τα αυγά της στον καρπό της ελιάς", δήλωσε ο Kron. "Οι προνύμφες αναδύονται και ανοίγουν σήραγγες μέσα στον καρπό, καθώς τρώνε τον καρπό και αποθέτουν frass (κουτσουλιές) στην πορεία".

Το αποτέλεσμα της διάνοιξης τούνελ προκαλεί σήψη του καρπού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλοιωμένων χαρακτηριστικών στο ελαιόλαδο που παράγεται από τους προσβεβλημένους καρπούς. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου.

"Οι προσβολές των επιτραπέζιων ελιών από τη μύγα του καρπού της ελιάς καθιστούν τους καρπούς μη εμπορεύσιμους", δήλωσε ο Kron. "Κανείς δεν θέλει σάπιες ελιές με έντομα μέσα τους. Για να αποφευχθεί αυτή η προσβολή, οι παραγωγοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως τα εντομοκτόνα".

Σε περιοχές του κόσμου όπου η μύγα του δάκου της ελιάς είναι εγκατεστημένη και δεν ελέγχεται, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Απώλειες έως και 80% μπορεί να προκύψουν από τη μείωση της ποσότητας και τη μείωση της ποιότητας των προϊόντων. 

Σε ορισμένες ποικιλίες, το παράσιτο μπορεί να καταστρέψει το 100% της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, "το κόστος της αντιμετώπισης και η πιθανή ζημιά στην καλλιέργεια έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την καλλιέργεια της ελιάς σε οικιακούς οπωρώνες ή ως βιώσιμη εμπορική βιομηχανία στην Καλιφόρνια".

Για να εφαρμοστεί ένα φυτοφάρμακο σε μια καλλιέργεια, το προϊόν πρέπει να είναι καταχωρημένο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

"Υπάρχουν τρία προϊόντα που έχουν καταχωρηθεί για τις ελιές", δήλωσε ο Kron. "Ο άργιλος καολίνης είναι αποτρεπτικός και δεν έχει εντομοκτόνες ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που δεν αρέσει στα ενήλικα, το προϊόν που εφαρμόζεται δεν θα μειώσει τον αριθμό των πληθυσμών των εντόμων. Υπάρχει ένα βιολογικό και ένα συμβατικό φυτοφάρμακο που έχουν καταχωρηθεί στις ελιές".

Η σοβαρότητα της προσβολής καθορίζει συνήθως τις αποφάσεις διαχείρισης του δάκου της ελιάς. Η οπτική παρακολούθηση των σκουληκιών που προσβάλλουν τους καρπούς που έχουν πέσει από τα δέντρα στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για τον πληθυσμό της μύγας που διαχειμάζει.

Ειδικές παγίδες όπως οι παγίδες McPhail, Olipe ή οι κίτρινες κολλητικές παγίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του αριθμού των ενηλίκων καρποφάγων.

"Το πρόβλημα είναι ότι διαθέτουμε μόνο τρία προϊόντα, εκ των οποίων μόνο τα δύο έχουν εντομοκτόνες ιδιότητες", δήλωσε ο Kron. 

"Αυτό δεν είναι αρκετές επιλογές για να εναλλάσσετε πραγματικά τους τρόπους δράσης, ειδικά αν είστε βιοκαλλιεργητής".

Ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η ίδια και ο VanSteenwyk διεξήγαγαν δοκιμές IR-4 για να δοκιμάσουν μια σειρά εντομοκτόνων προϊόντων για την αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο των μύγας του καρπού της ελιάς.

"Σε κάθε δοκιμή έχουμε ένα προϊόν ελέγχου και ένα βιομηχανικό πρότυπο (συμβατικό), ώστε να δούμε πώς τα προϊόντα που δεν έχουν καταχωριστεί επί του παρόντος σε σύγκριση με αυτά που είναι διαθέσιμα σήμερα και ποιο είναι το επίπεδο ζημίας που θα περιμένατε από την εφαρμογή του τίποτα", κατέληξε η Kron.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις