Ρωσία: Η JP Morgan διέκοψε τις πληρωμές σιτηρών της

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan διέκοψε αυτή την εβδομάδα τις πληρωμές για τη Russian Agricultural Bank καθώς η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον δράση και όχι υποσχέσεις για να βοηθήσει τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα έχει μια λίστα με απαιτήσεις που θέλει να ικανοποιηθούν προτού επιστρέψει σε μια συμφωνία, την οποία παραιτήθηκε στις 17 Ιουλίου, η οποία επέτρεπε τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με ένα σχετικό σύμφωνο - που επίσης μεσολάβησε τον Ιούλιο του 2022 - οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

«Μόλις γίνει αυτό, αυτή η συμφωνία θα ανανεωθεί αμέσως», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει ελεύθερα τρόφιμα εάν αναζωογονηθεί η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Βασική ρωσική απαίτηση ήταν η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Αποκόπηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως λύση σε αυτή τη ζήτηση, η JP Morgan επεξεργαζόταν ορισμένες πληρωμές για εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία με διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αυτή η συνεργασία σταμάτησε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Το άμεσο κανάλι μεταξύ της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας και της JP Morgan, το οποίο η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως λειτουργική εναλλακτική λύση στο SWIFT, έκλεισε στις 2 Αυγούστου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. .

Τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η JP Morgan δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Έτοιμοι να βοηθήσουν

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα είπε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές.

Ο ανώτατος αξιωματούχος των κυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ρωσία έπρεπε να είναι ξεκάθαρη για το τι ζητούσε και τι συνιστούσε επιτυχία, υποδεικνύοντας ότι θα έπρεπε να είναι πόσα τρόφιμα και λιπάσματα φτάνουν στον κόσμο.

«Έχει διατυπώσει μια σειρά από διαφορετικά αιτήματα και όλα έχουν να κάνουν με διάφορα ρωσικά ιδρύματα που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα», είπε στους δημοσιογράφους. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα».

«Η Ρωσία εξάγει ποσότητες ρεκόρ σιτηρών», είπε ο O'Brien. «Επομένως, αν η μέτρηση είναι τροφή για τον κόσμο... τα παράπονα της Ρωσίας ισοδυναμούν με μικρές κατηγορίες για ένα σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά».

Η Ρωσία μπορεί να εξάγει τουλάχιστον 55 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περίοδο εμπορίας 2023/24, ελαφρώς λιγότερο από το εκτιμώμενο ρεκόρ των 57 εκατομμυρίων τόνων τη σεζόν 2022/23, δήλωσε η Ένωση Σιτηρών της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας για τη σεζόν 2022/23 ήταν σχεδόν 49 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας. Σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι από αυτά αποστέλλονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου εγκαταλείποντας τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είχε βοηθήσει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και στη συνέχεια πραγματοποιώντας επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές σε λιμάνια της Ουκρανίας και καταστήματα σιτηρών.

Η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι δεν έφτανε αρκετό ουκρανικό σιτηρό στις φτωχότερες χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν ότι η συμφωνία βοήθησε όλους επειδή μείωσε τις τιμές κατά 23% από το υψηλό ρεκόρ τις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις