Οι αγορές των σιτηρών τον Αύγουστο

Η πρόσφατη αναζωπύρωση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπενθύμισε στον κόσμο πόσο ευαίσθητη είναι η επισιτιστική ασφάλεια τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και τη μεταφορά. Οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί ως απάντηση στην κατάρρευση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και την εξαπολύηση αεροπορικών επιδρομών από τους Ρώσους στις ουκρανικές εγκαταστάσεις σιτηρών στον ποταμό Δούναβη. 

Ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμένες προμήθειες παλαιών αποθεμάτων για πολλά σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, με ελπίδες για παραγωγή ρεκόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου αυτό το καλοκαίρι για να συμβάλει στην αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών.

Παρακάτω είναι μια υπενθύμιση του πόσο περιορισμένες είναι οι προμήθειες για παλιούς σπόρους καλλιέργειας και ελαιούχους σπόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τελικά αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων εμπορευμάτων των ΗΠΑ\

Συνολικά, οι προμήθειες είναι σημαντικά πιο περιορισμένες από ό,τι μόλις πριν από τρία χρόνια, και οι τιμές αντικατοπτρίζουν αυτό, ακόμη συνολικά σε υψηλότερες ιστορικές αξίες.

Από την άποψη του μάρκετινγκ, εδώ είναι τρία πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε αυτόν τον μήνα:

1. Καιρός

Ο μήνας Αύγουστος πρόκειται να αποκαλύψει εάν αυτές οι περιορισμένες προμήθειες γίνονται πιο περιορισμένες ή εάν οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται στα χωράφια θα είναι σε θέση να παράγουν αποδόσεις ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ, «διορθώνοντας» την κατάσταση της στενής προσφοράς. 

Επομένως, η παρακολούθηση του καιρού κατά τον Αύγουστο είναι πρωταρχικής σημασίας. Η Μητέρα Φύση έχει τη δυνατότητα να αναφλέγει τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας σε υψηλότερες τιμές εάν επίκειται μια καυστική πρόβλεψη ή να τις κάνει να κουτσάνε χαμηλότερα εάν υπάρχει τέλειος καιρός. 

Ο καιρός του Αυγούστου είναι ιδανικός για τη γέμιση λοβού σόγιας. Ο ζεστός και ξηρός καιρός θα αποδεκατίσει τις ελπίδες των Αμερικανών αγροτών να επιτύχουν απόδοση ρεκόρ 52 μπουσέλ ανά στρέμμα, όπως προτείνει το USDA στην πιο πρόσφατη έκθεση World Agricultural Supply Supply and Demand Estimates (WASDE). Ωστόσο, εάν οι έγκαιρες βροχοπτώσεις πλήξουν τα Μεσοδυτικά τον Αύγουστο, μαζί με μέτρια καλοκαιρινή ζέστη, οι έμποροι θα το λάβουν υπόψη και οι τιμές πιθανότατα θα πέσουν χαμηλότερα. 

2. Γεωπολιτική

Όχι μόνο πρέπει να παρακολουθούμε τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας, αλλά και πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος. Οι παγκόσμιοι ηγέτες εντείνονται και παίρνουν θέση; Θα συνεργαστεί η ΕΕ για να βοηθήσει να βγουν τα σιτηρά από την Ουκρανία και στα μέρη που το χρειάζονται; Αλλάζει η Κίνα το αγοραστικό της μοτίβο; Αγόραζαν ουκρανικό καλαμπόκι, θα μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες;

3. 11 Αυγούστου Έκθεση WASDE

Οι έμποροι θα παρακολουθούν κατά κύριο λόγο τυχόν αλλαγές στην απόδοση και στα τελικά αποθέματα σε αυτήν την αναφορά. Θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει μια τελευταία βιασύνη τιμής πριν από τη συγκομιδή ή θα μπορούσε να είναι το καρφί στο φέρετρο για μια πτώση τιμής. 

Προετοίμασε τον εαυτό σου. Εξετάζοντας τα παραπάνω τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε τον Αύγουστο, αυτοί είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τιμές μέχρι το τέλος του 2023. Επομένως, ετοιμάστε το σχέδιο μάρκετινγκ. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του Αυγούστου, οι τιμές της σόγιας θα μπορούσαν είτε να αυξηθούν γρήγορα από 1 έως 2 δολάρια, είτε να μειωθούν από 1 έως 2 δολάρια χαμηλότερα, πίσω στις τιμές που είδαμε στις αρχές Ιουνίου. Ανάλογα με τα επόμενα βήματα στον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας, οι τιμές του σιταριού θα μπορούσαν είτε να αυξηθούν κατά 1 δολάριο είτε να μειωθούν κατά 1 δολάριο χαμηλότερα, εάν επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία. 

Θα πραγματοποιηθούν ρεκόρ καλλιέργειες φέτος ή θα αλλάξουν τα πράγματα ο καιρός, η πολιτική και οι αναφορές; Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Έχετε ένα σχέδιο σε εφαρμογή και μαζί, θα δούμε τι μας περιμένει τον Αύγουστο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις