Συνάντηση της ομάδας iGEM Thessaly 2023 με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό

Την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη συμμετοχή της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly 2023, στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, που θα πραγματοποιηθεί 2-5 Νοεμβρίου στο Παρίσι ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό τα μέλη της Ομάδας Μαρία Χαρίκλεια Τσιτσιγιάννη (project leader), Μαρία Παπαγγελέτου και Δημήτρης Παπαμαργαρίτης.

Οι φοιτητές της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly θα διαγωνιστούν στην κατηγορία του περιβάλλοντος, ενώ στόχος του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος προωθεί την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, έναν διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με τη Μηχανική, είναι η εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Οι φοιτητές παρουσίασαν στον Περιφερειάρχη την έρευνα τους, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κατσίγαρου που απασχολεί χρόνια τώρα τον κλάδο της ελαιουργίας στη Θεσσαλία, καθώς οι δράσεις που εφαρμόζονται κρίνονται μη αποδοτικές. Συγκεκριμένα, η έρευνα τους εστιάζει στην αποτοξικοποίηση του κατσίγαρου (υγρού παραπροϊόντος των ελαιοτριβείων) και την αξιοποίηση ορισμένων βιοενεργών ενώσεων που περιέχονται σε αυτόν (π.χ. φαινολικές ενώσεις) για την παραγωγή ενέργειας.

Ο Κ. Αγοραστός συνεχάρη τους φοιτητές για την σημαντική έρευνα που έχουν επιτελέσει και ευχήθηκε η φετινή Ομάδα να ακολουθήσει τον δρόμο των επιτυχιών που έχουν χαράξει άλλοι συμφοιτητές τους, οι οποίοι σε διαγωνισμούς παρελθόντων ετών απέσπασαν σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Να σημειωθεί ότι η iGEM Thessaly,  το 2019, 2020, 2021 και το 2022 συμμετείχε στον διαγωνισμό και κατέκτησε και τις 4 χρονιές το χρυσό μετάλλιο. Επιπλέον, απέσπασε διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία.

«Οι φοιτητές, μέλη της iGEM Thessaly 2023 συμπορεύονται στο δρόμο των διακρίσεων που έχει χαράξει η Περιφερειακή Αρχή. Εξετάζουμε κάθε δυνατή χρηματοδότηση της συμμετοχής τους στον διεθνή διαγωνισμό του Παρισιού. Έτσι κι αλλιώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για υποδομές και δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, προβλέπονται πόροι ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για  νέες υποδομές εκπαίδευσης, εξοπλισμό, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, εκπαίδευση ΑΜΕΑ, στήριξη   της έρευνας και της καινοτομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση» σημείωσε ο Κ. Αγοραστός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις