Η κατάρρευση της συμφωνίας εξαγωγής των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει στις 17 Ιουλίου από τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξαγωγή Ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων. Η συμφωνία στον ένα χρόνο που εφαρμόστηκε, όταν χάρις τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στο άνοιγμα ενός διαύλου εξαγωγών για ανθρωπιστικούς λόγους, επέτρεψε να εξαχθούν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τρία λιμάνια της Ουκρανίας κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των τιμών διεθνώς.

 

Η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία και κυρίως οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αποθήκες σιτηρών και άλλες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού και τα Ουκρανικά αντίποινα με παρόμοιες επιθέσεις σε ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προκαλούν ανησυχίες στις αγορές. Ωστόσο διεθνείς παρατηρητές εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις-λιμάνια του Δούναβη, στην περιοχή δηλαδή που έχει μεταφερθεί ο κύριος όγκος των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

 

Μάλιστα αναλυτές που ειδικεύονται στο εμπόριο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας όπως ο Andrey Sizov θεωρούν πως η πραγματική απειλή για τις ουκρανικές εξαγωγές εντοπίζεται στις ρωσικές επιθέσεις στον Δούναβη. Μέσα από τα λιμάνια της περιοχής αλλά και τις χερσαίες οδούς προς την Πολωνία η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, σχεδόν το σύνολο της φετινής της παραγωγής. Συντονισμένες ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς του Δούναβη θα μπορούσαν όχι απλώς να επιβραδύνουν τις εξαγωγές αλλά και να αποθαρρύνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να διακινδυνεύσουν τα πλοία και τα πληρώματα τους.

 

Σε αυτό το κλίμα οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας και το αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία εντός Αυγούστου για συνομιλίες που θα μπορούσαν να σώσουν τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες. Η Ρωσία για την ώρα δεν μοιάζει διατεθειμένη να επανέλθει άμεσα στη συμφωνία, κατηγορώντας την Ουκρανία αλλά και τη διεθνή κοινότητα πως δεν τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις και παράλληλα φροντίζοντας να διαβεβαιώσει χώρες της Αφρικής που η επισιτιστική τους ασφάλεια εξαρτάται από τις ουκρανικές εξαγωγές πως η Ρωσία θα καλύψει τις ανάγκες τους με την αποστολή δωρεάν ρωσικών σιτηρών σε αυτές.  Μάλιστα η SmartCube analytics στις εκτιμήσεις της θεωρεί πως η πλήρης εγκατάλειψη της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ρωσίας για να πλήξει την Ουκρανική παραγωγή και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τις δικές τις επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών των σιτηρών αλλά και των αζωτούχων λιπασμάτων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις