Ινδία: Αυξήθηκε η τιμή του σιταριού

Οι τιμές του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο λόγω της περιορισμένης προσφοράς. Η Atta πωλεί λιανικά με 37,4 Rs ανά κιλό τον Αύγουστο σε όλη την Ινδία κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα καταναλωτικών υποθέσεων.

Οι τιμές του σιταριού και του ρυζιού αυξάνονται τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της στενής προσφοράς και των χαμηλότερων αποθεμάτων σε σύγκριση με τις ιστορικές τάσεις, αν και παραμένουν υψηλότερες από τα κανονικά όρια, σύμφωνα με την Barclays. Η κρατική παρέμβαση μέσω της εκφόρτωσης μετοχών μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχει συγκεντρώσει μια χλιαρή ανταπόκριση, η οποία πιθανώς οδήγησε την προσφυγή σε εμπορικά μέτρα ως προληπτική κίνηση, ανέφερε.


Στην τρέχουσα δόση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η μείωση της τιμής λιανικής στοχεύεται προσφέροντας έως και 100 τόνους για τους αγοραστές σιταριού και 1.000 τόνους για το ρύζι, ανέφερε σε δελτίο Τύπου το Υπουργείο Καταναλωτή, Τροφίμων και Δημόσιας Διανομής. Ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού χωρίς μπασμάτι στις 20 Ιουλίου, είπε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής περισσότερου σιταριού.

Ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού χωρίς μπασμάτι στις 20 Ιουλίου, είπε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής περισσότερου σιταριού.

Επί του παρόντος, η Food Corporation of India διαθέτει 301,5 lakh μετρικούς τόνους σιταριού και 253,5 lakh μετρικούς τόνους ρυζιού.

Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός του σίτου και του ατμού παραμένει αυξημένος στο 12,4% σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους και παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους. Ωστόσο, τα στοιχεία υψηλής συχνότητας από το Υπουργείο Καταναλωτή υποδηλώνουν άνοδο του πληθωρισμού σιταριού τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός λιανικής αναμένεται να ξεπεράσει το ανώτατο εύρος στόχου της Reserve Bank of India του 6% τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής.

πηγη:bqprime.com
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις