Οι κινεζικοί δασμοί μειώνουν το ένα τρίτο της αξίας των αυστραλιανών εξαγωγών κρασιού

Σύμφωνα με τη Rabobank, το πλεόνασμα κρασιού της Αυστραλίας θα μπορούσε να γεμίσει σχεδόν 860 ολυμπιακές πισίνες, καθώς ο κλάδος αγωνίζεται να ανακάμψει από την απαγόρευση του εμπορίου με την Κίνα.

Σε νέα έκθεσή του, ο αγροτικός δανειστής διαγράφει μια ζοφερή εικόνα για την οινοβιομηχανία της Αυστραλίας, όπου ακόμη και η έγκαιρη κατάργηση των απότομων κινεζικών δασμών θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να επανέλθει η βιομηχανία σε ισορροπία.

Η Κίνα ήταν η πιο πολύτιμη εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας το 2020, αλλά ένα χρόνο αργότερα, οι δασμοί αντιντάμπινγκ έβαλαν ουσιαστικά τέλος στο προσοδοφόρο εμπόριο.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν επίσης, αφού έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2020, καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά μετά τους περιορισμούς του COVID και οι άνθρωποι έπιναν λιγότερο στο σπίτι.

Οι δασμοί αντιντάμπινγκ της Κίνας κυμαίνονταν μεταξύ 116,2% και 218,4% στο εμφιαλωμένο κρασί και είδαν ένα εμπόριο αξίας 898 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 να διολισθαίνει σε μόλις 8,1 εκατομμύρια δολάρια το έτος έως τον Ιούνιο του 2023.

Η συνολική αξία των αυστραλιανών εξαγωγών κρασιού σε όλες τις αγορές έχει μειωθεί κατά 33% τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι δασμοί αποτελούν αντικείμενο διαμάχης ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Την ώρα που οι εξαγωγές στέρευαν, οι αμπελουργοί βίωναν μερικές από τις καλύτερες χρονιές τους, προσθέτοντας περισσότερο κρασί στην αγορά με λιγότερα μέρη για να το πουλήσουν.

Η έκθεση εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού σε αποθήκευση - το ισοδύναμο 2,8 δισεκατομμυρίων φιαλών κρασιού.

Δεν υπάρχει διέξοδος

Η Rabobank εξέτασε τρία εναλλακτικά σημεία λήξης των κινεζικών δασμών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να επανέλθει σε ισορροπία, εάν οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ έως το 2026.

Πολλοί Αυστραλοί οινοπαραγωγοί ελπίζουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αρθούν φέτος, μετά την απόφαση της Κίνας να άρει τους δασμούς στο κριθάρι νωρίτερα αυτό το μήνα.

Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η κινεζική κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί στο μισό από την κορύφωσή της το 2017, και παγκοσμίως οι άνθρωποι πίνουν λιγότερο κρασί συνολικά, με την κατανάλωση σε όλες τις αγορές να συρρικνώνεται κατά 3% το 2022-23, σύμφωνα με την Wine Australia.

"Οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να απομακρύνονται από το κρασί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ σε κατά κεφαλήν βάση, ωστόσο η μείωση ήταν μεγαλύτερη για το κρασί από ό,τι για τη μπύρα και τα αλκοολούχα ποτά", δήλωσε η Pia Piggott, συνεργάτης αναλυτής της RaboResearch.

"Τα λουκέτα του COVID και η οικονομική επιβράδυνση που περιορίζει τις διακριτικές δαπάνες έπαιξαν επίσης ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τη δεκαετία του 1990.

"Παρά το γεγονός ότι μόνο η Αυστραλία έχει πληγεί από τους δασμούς, τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε μείωση του όγκου των εισαγωγών από εννέα από τις δέκα μεγαλύτερες προμηθεύτριες χώρες, καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές".

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέοι συντελεστές δασμών για το αλκοόλ θα αντισταθμίσουν τυχόν εκπτώσεις που θα επιτευχθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας.

"Έτσι, οι κυρώσεις για το αυστραλιανό κρασί είναι χειρότερες βάσει αυτών των νέων κανονισμών και θα υπάρξει περαιτέρω πίεση του περιθωρίου κέρδους στην αγορά, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη των αυστραλιανών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε η κ. Piggott.

Νέες αγορές

Μετά την επιβολή των κινεζικών δασμών, οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί προσπάθησαν να βρουν νέες αγορές, πουλώντας περισσότερο κρασί από ποτέ στην Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, η υπερπροσφορά κρασιού συνέχισε να αυξάνεται και η Rabobank αναμένει να δει περισσότερους αμπελώνες να βγαίνουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

"Για να επανέλθει η ισορροπία και η κερδοφορία, οι εκτάσεις πρέπει να μειωθούν", αναφέρει η έκθεση.

"Έτσι, κατά την επόμενη πενταετία, θα δούμε εξορθολογισμό των περιουσιακών στοιχείων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις