Η Ινδία εξετάζει τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία

Η Ινδία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για εισαγωγή σιταριού με έκπτωση σε σχέση με τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, σε μια σπάνια κίνηση για την ενίσχυση των προμηθειών και τον περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων ενόψει των πολιτειακών και εθνικών εκλογών του επόμενου έτους, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.

Οι εισαγωγές θα επιτρέψουν στο Νέο Δελχί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στην αγορά για να μειώσει τις τιμές του σιταριού που πυροδότησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 μηνών τον Ιούλιο.

"Η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα εισαγωγών μέσω ιδιωτικού εμπορίου και συμφωνιών μεταξύ κυβέρνησης. Η απόφαση θα ληφθεί προσεκτικά", δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, όταν ρωτήθηκε για τις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία.

Η Ινδία δεν έχει εισάγει σιτάρι μέσω διπλωματικών συμφωνιών εδώ και χρόνια. Η τελευταία φορά που η Ινδία εισήγαγε σημαντική ποσότητα σιταριού ήταν το 2017, όταν ιδιώτες έμποροι απέστειλαν 5,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να εισάγει ρωσικό σιτάρι είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται από την πλευρά της προσφοράς για τη μείωση των τιμών βασικών εμπορευμάτων όπως τα καύσιμα, τα δημητριακά και τα όσπρια, καθώς και η επέκταση των αγροτικών προγραμμάτων για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους φτωχούς. ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές και η τελική απόφαση μπορεί να απέχει εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι των οικονομικών, του εμπορίου και της κυβέρνησης της Ινδίας δεν απάντησαν σε email και μηνύματα που ζητούσαν σχόλια.

Τον περασμένο μήνα, ο Sanjeev Chopra, ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στο ομοσπονδιακό υπουργείο τροφίμων, δήλωσε ότι δεν υπήρχε πρόταση για εισαγωγή σιταριού από τη Ρωσία.

Χαμηλά Αποθέματα Σιτάρι

Αν και η Ινδία χρειάζεται μόνο 3 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού για να καλυφθεί το έλλειμμα, το Νέο Δελχί μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής 8 έως 9 εκατομμυρίων τόνων σίτου από τη Ρωσία για να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές, είπε άλλη πηγή.

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρυσι, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής αγαθών της Ινδίας, κυρίως λόγω των μειωμένων αγορών πετρελαίου από το Νέο Δελχί.

"Η Ρωσία έχει δηλώσει την προθυμία της να προσφέρει έκπτωση στις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η Ινδία εισάγει επίσης ηλιέλαιο από τη Ρωσία και διακανονίζει τις πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια προσέγγιση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

"Η Ινδία μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει έκπτωση 25 έως 40 δολαρίων ανά τόνο από τη Ρωσία. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το κόστος εκφόρτωσης του σιταριού θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο από τις τοπικές τιμές", δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Βομβάη με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Οι τιμές χονδρικής του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν περίπου 10% σε διάστημα δύο μηνών σε υψηλό επτά μηνών τον Αύγουστο λόγω περιορισμένων προμηθειών.

Τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες ήταν 28,3 εκατομμύρια τόνους την 1η Αυγούστου, 20% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Πέρυσι, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού λόγω χαμηλότερης παραγωγής και η φετινή σοδειά αναμένεται επίσης να είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις