Αυτές είναι οι TOP 20 χώρες παγκοσμίως στην κατανάλωση ψαριών

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε 20 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανάλωση υδρόβιων τροφίμων έχει ξεπεράσει την αύξηση του πληθυσμού, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3% σε σύγκριση με ρυθμό αύξησης πληθυσμού 1,6%.

Η μέση ετήσια παγκόσμια κατανάλωση θαλασσινών αυξήθηκε από 9,9 κιλά (κιλά) τη δεκαετία του 1960 σε 20,5 κιλά το 2019, σύμφωνα με τον FAO. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών αναμένεται να φτάσει τα 21,4 κιλά μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η Ασία είναι ο κύριος καταναλωτής ψαριών, καθώς καταναλώνει το 72% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ψαριών.

Ας δούμε το TOP 20 στην Κατανάλωση ψαριών ανά χώρα κατά κεφαλήν

20. Μπαρμπάντος

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 43,88 kg

Συνολικός πληθυσμός: 281.200

Τα Μπαρμπάντος είναι μια νησιωτική χώρα στην Καραϊβική, γνωστή για τις όμορφες παραλίες και τη ζωντανή κουλτούρα της. Η χώρα βασίζεται στον τουρισμό και την υπεράκτια χρηματοδότηση ως βασικούς οικονομικούς τομείς. Το ιπτάμενο ψάρι ή ο ιπτάμενος μπακαλιάρος θεωρείται εθνικό πιάτο. Σερβίρεται συχνά με μια παρέα cou-cou, ένα παραδοσιακό πιάτο Bajan με καλαμποκάλευρο και μπάμιες.

19. Γαλλική Πολυνησία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 43,95 kg

Συνολικός πληθυσμός: 304.032

Η Γαλλική Πολυνησία είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό. Τα θαλασσινά αποτελούν κεντρικό μέρος της τοπικής κουζίνας. Το Poisson Cru είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο στη Γαλλική Πολυνησία, το οποίο αποτελείται από ωμό ψάρι, συνήθως τόνο ή mahi-mahi, μαριναρισμένο σε χυμό λάιμ και γάλα καρύδας.

18. Σαμόα

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 43,97 kg

Συνολικός πληθυσμός: 218.764

Η Σαμόα είναι μια χώρα που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από 3.000 χρόνια. Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος για ψάρια στη Σαμόα. Διάφορα είδη ψαριών, όπως snapper, mahi-mahi ή trevally, μαρινάρονται με τοπικά βότανα, μπαχαρικά και χυμό λάιμ πριν ψηθούν στη σχάρα σε ανοιχτή φλόγα. Το ψητό ψάρι συνήθως σερβίρεται με τάρο ή φρυγανιά.

17. Ινδονησία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 44,71 kg

Συνολικός πληθυσμός: 273.753.191

Η Ινδονησία, με το τεράστιο αρχιπέλαγος και τους πλούσιους θαλάσσιους πόρους της, έχει μια ποικιλία ειδών ψαριών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της. Το ψητό ψάρι, το οποίο είναι τοπικά γνωστό ως Ikan Bakar, είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην Ινδονησία. Οι κάτοικοι καταναλώνουν διάφορα είδη ψαριών, όπως λυθρίνι, σφυρίδα ή σκουμπρί.

16. Ναούρου

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 44,75 kg

Συνολικός πληθυσμός: 12.511

Το Ναούρου, ένα μικρό νησιωτικό έθνος στον Κεντρικό Ειρηνικό, έχει περιορισμένους αλιευτικούς πόρους λόγω της μικρής χερσαίας έκτασης και των γύρω υδάτων. Η ψαρόσουπα είναι ένα άλλο δημοφιλές πιάτο στο Ναουρού. Συνήθως αποτελείται από ψάρια, όπως σφυρίδα ή ψάρι υφάλου, σιγοβρασμένα σε γευστικό ζωμό με λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Η ψαρόσουπα σερβίρεται ως πλούσιο και θρεπτικό γεύμα, που συχνά συνοδεύεται από ψωμί ή ρύζι.

15. Μιανμάρ

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 45,85 kg

Συνολικός πληθυσμός: 53.798.084

Η Μιανμάρ, που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, έχει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα με ψάρι. Με την εκτεταμένη ακτογραμμή και το δίκτυο των ποταμών, το ψάρι παίζει σημαντικό ρόλο στην κουζίνα της χώρας. Το Mohinga θεωρείται εθνικό πιάτο στη Μιανμάρ. Η χώρα έχει εξασφαλίσει τη δέκατη πέμπτη θέση στη λίστα μας με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών ανά χώρα.

14. Καμπότζη

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 46,65 kg

Συνολικός πληθυσμός: 16.589.023

Η Καμπότζη είναι μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ινδοκινεζικής Χερσονήσου. Το ψάρι είναι βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας λόγω των άφθονων πλωτών οδών της χώρας, όπως ο ποταμός Μεκόνγκ και η λίμνη Tonle Sap. Το Fish Amok είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Καμπότζης. Το 2020, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών στην Καμπότζη καταγράφηκε στα 46,65 κιλά.

13. Ιαπωνία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 46,65 kg

Συνολικός πληθυσμός: 125.681.593

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για την πλούσια σε θαλασσινά κουζίνα της και έχει βαθιά εκτίμηση για τα ψάρια. Ο τόνος, ειδικά ο ερυθρός τόνος, είναι πολύ βραβευμένος στην Ιαπωνία. Χρησιμοποιείται συνήθως για σούσι και σασίμι. Το Hamachi ή Yellowtail είναι ένα δημοφιλές ψάρι που χρησιμοποιείται σε διάφορα ιαπωνικά πιάτα. Μπορείτε να το απολαύσετε ως σασίμι, ψητό ή σερβιρισμένο σε ρολά σούσι. Με κατά κεφαλήν κατανάλωση 46,65 kg, η Ιαπωνία βρίσκεται στη δέκατη τρίτη θέση στη λίστα μας με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών ανά χώρα κατά κεφαλήν.

12. Μικρονησία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 48,61 kg

Συνολικός πληθυσμός: 113.131

Η Μικρονησία είναι μια τεράστια περιοχή στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό που περιλαμβάνει πολλά νησιωτικά έθνη και εδάφη. Η τοπική κουζίνα της Μικρονησίας συχνά ενσωματώνει μια ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά, δεδομένης της εγγύτητάς της στον ωκεανό. Το Mahi-Mahi, γνωστό και ως δελφίνι, είναι ένα δημοφιλές ψάρι στη Μικρονησία. Συχνά ψήνεται στη σχάρα, ψήνεται ή τηγανίζεται και σερβίρεται με μια πλευρά από ρύζι ή λαχανικά.

11. Νορβηγία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 50,57 kg

Συνολικός πληθυσμός: 5.408.320

Η Νορβηγία, με την εκτεταμένη ακτογραμμή της και τα άφθονα κρύα, παρθένα νερά, έχει μια ισχυρή παράδοση στο ψάρεμα και στην κατανάλωση θαλασσινών. Ο σολομός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στη Νορβηγία. Απολαμβάνεται σε διάφορες μορφές, όπως καπνιστό σολομό (røkt laks), gravlax (πολτός σολομός) και μαγειρεμένα φιλέτα σολομού. Ο σολομός συχνά σερβίρεται ως κύριο πιάτο, σε σάντουιτς ή ως επικάλυψη για ψωμί με ανοιχτό πρόσωπο.

10. Σεϋχέλλες

Κατανάλωση ψαριών κατά κεφαλήν: 52,89 kg

Συνολικός πληθυσμός: 99.258

Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται στη δέκατη θέση στον κατάλογό μας με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών ανά χώρα. Η χώρα φημίζεται για τη ζωντανή θαλάσσια ζωή και τα φρέσκα θαλασσινά, τα οποία θεωρούν τα ψάρια αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας της. Το Red Snapper είναι ένα δημοφιλές ψάρι στις Σεϋχέλλες και συχνά παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, όπως ψητό, στον ατμό ή τηγανητό.

9. Μαλαισία

Κατανάλωση ψαριών κατά κεφαλήν: 53,33 κιλά

Συνολικός πληθυσμός: 33.573.874

Η Μαλαισία, μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας γνωστή για τις ποικίλες γαστρονομικές παραδόσεις της, έχει έντονη συγγένεια με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Όπως και η γειτονική Ινδονησία, το Ikan Bakar είναι ένα δημοφιλές πιάτο και στη Μαλαισία. Ένα άλλο δημοφιλές πιάτο στη Μαλαισία είναι το Assam Pedas, το οποίο είναι ένα πικάντικο και πικάντικο στιφάδο ψαριού που παρασκευάζεται με συστατικά όπως ταμαρίνδο, τσίλι, λεμονόχορτο και διάφορα μπαχαρικά. Συνήθως μαγειρεύεται με ποικιλίες ψαριών όπως σκουμπρί (ikan kembung), γατόψαρο (ikan patin) ή snapper (ikan merah) και σερβίρεται με ρύζι στον ατμό.

8. Νότια Κορέα

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 54,66 kg

Συνολικός πληθυσμός: 51.744.876

Η Νότια Κορέα, με τη μεγάλη ακτογραμμή της και τους πλούσιους θαλάσσιους πόρους της, έχει μια ισχυρή κουλτούρα θαλασσινών. Το Saengseon ή η ρέγγα του Ειρηνικού είναι ένα δημοφιλές ψάρι στη Νότια Κορέα, που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή κέικ ψαριών (eomuk) και ως γέμιση για διάφορα ζυμαρικά και τηγανίτες. Η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες που καταναλώνουν ψάρια στον κόσμο.

7. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 57,12 kg

Συνολικός πληθυσμός: 93.219

Η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, που βρίσκονται στην Καραϊβική, έχουν έντονη κουλτούρα θαλασσινών λόγω της παράκτιας θέσης της χώρας. Το Snapper, όπως το red snapper ή το yellowtail snapper, είναι ένα δημοφιλές ψάρι στην κουζίνα της Antiguan και της Barbudan.

6. Πορτογαλία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 59,36 κιλά

Συνολικός πληθυσμός: 10.325.147

Η Πορτογαλία, με την εκτεταμένη ακτογραμμή και τις αλιευτικές παραδόσεις της, εκτιμά βαθιά τα ψάρια και τα θαλασσινά. Το Bacalhau, ή ο παστός μπακαλιάρος, είναι ένα εμβληματικό ψάρι στην πορτογαλική κουζίνα. Συνήθως μουλιάζεται και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, όπως Bacalhau à Brás (ψιλοκομμένος μπακαλιάρος με πατάτες, κρεμμύδια και αυγά), Bacalhau com Natas (μπακαλιάρος gratin με κρέμα) ή Bacalhau à Gomes de Sá (κατσαρόλα μπακαλιάρου με κρεμμύδια, πατάτες και ελιές).

Εκτός από την Πορτογαλία, οι Μαλδίβες, η Ισλανδία και το Μακάο βρίσκονται επίσης στη λίστα μας με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών ανά χώρα.

5. Χονγκ Κονγκ

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 65,79 kg

Συνολικός πληθυσμός: 7.413.100

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια Ειδική Διοικητική Περιοχή (SAR) της Κίνας, όπου τα θαλασσινά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική κουζίνα. Η Garoupa ή σφυρίδα είναι ένα πολύτιμο ψάρι στο Χονγκ Κονγκ. Συχνά αχνίζεται με τζίντζερ και κρεμμύδι, αναδεικνύοντας τις φυσικές γεύσεις του ψαριού. Η γαρούπα στον ατμό με σάλτσα σόγιας είναι ένα δημοφιλές πιάτο που σερβίρεται σε πολλά καντονέζικα εστιατόρια με θαλασσινά. Το 2020, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκε στα 65,79 κιλά.

4. Κιριμπάτι

Κατανάλωση ψαριών κατά κεφαλήν: 69,22 kg

Συνολικός πληθυσμός: 128.874

Το Κιριμπάτι, ένα νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού που αποτελείται από 33 κοραλλιογενείς ατόλες, έχει ισχυρή αλιευτική κουλτούρα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα θαλασσινά ως πηγή τροφής. Το Trevally, ένα είδος jackfish, είναι αγαπημένο στους ντόπιους του Κιριμπάτι.

3. Μακάο

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 70,26 kg

Συνολικός πληθυσμός: 686.607

Το Μακάο είναι γνωστό για το ζωντανό μείγμα κινέζικων και πορτογαλικών πολιτισμών και έχει μια ποικιλόμορφη γαστρονομική σκηνή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από πιάτα με θαλασσινά. Το Pomfret, ιδιαίτερα το λευκό pomfret, είναι ένα δημοφιλές ψάρι στη χώρα. Το Μακάο έχει εξασφαλίσει την τρίτη θέση στη λίστα μας με τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών.

2. Ισλανδία

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 84,30 kg

Συνολικός πληθυσμός: 372.520

Η Ισλανδία, ένα νησιωτικό έθνος γνωστό για τα παρθένα νερά και τους άφθονους θαλάσσιους πόρους της, έχει μια ισχυρή αλιευτική βιομηχανία και μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στην κατανάλωση θαλασσινών. Ο μπακαλιάρος είναι το πιο δημοφιλές ψάρι στην Ισλανδία και παίζει σημαντικό ρόλο στην ισλανδική κουζίνα. Χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά, όπως παραδοσιακά ψάρια μαγειρευτά (plokkfiskur), fish and chips και φιλέτα τηγανητά ή ψητά.

1. Μαλδίβες

Κατανάλωση ψαριού κατά κεφαλήν: 87,30 kg

Συνολικός πληθυσμός: 521.457

Οι Μαλδίβες είναι ένα έθνος του αρχιπελάγους που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο φημίζεται για τις παρθένες παραλίες και την άφθονη θαλάσσια ζωή του. Το ψάρι είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα των Μαλδίβων. Ο τόνος Skipjack είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωτικά ψάρια στις Μαλδίβες.

Χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή δημοφιλών πιάτων όπως το mas huni, ένα παραδοσιακό πιάτο πρωινού που παρασκευάζεται με ψιλοκομμένο τόνο, καρύδα, κρεμμύδια και τσίλι. Οι Μαλδίβες ήταν η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών το 2020.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις