Πολωνία: «Στοπ» στα ουκρανικά σιτηρά από τις 15 Σεπτεμβρίου

Η Πολωνία, εάν χρειαστεί, θα επιβάλει μονομερή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαμετακόμιση αγαθών θα διατηρηθεί, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους. 

διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για διάσπαση του συνασπισμού χωρών που απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών. 

«Για πρώτη φορά ακούω ότι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες. Μίλησα για αυτό με πολλούς υπουργούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπω την κατανόηση ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός. Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν μηχανισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρουμανία είναι μέρος του συνασπισμού», είπε ο Τέλους

Είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της Σλοβακίας για να καθορίσουν από κοινού «προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε».

«Προς το παρόν, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει συνασπισμός», διαβεβαίωσε ο Τέλους.

Ο Πολωνός υπουργός τόνισε ότι η διατήρηση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μόνο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ήταν «ένα πολιτικό επιχείρημα για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Πολωνία».

«Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», διαβεβαίωσε.

Η πολωνική κυβέρνηση θέλει αυτό το ζήτημα να διευθετηθεί «φιλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην χρειαστεί να σπάσει η πόρτα».

"Εάν είναι απαραίτητο... να εισαγάγουμε μονομερείς απαγορεύσεις, θα τις θεσπίσουμε, γιατί μας απασχολούν τα συμφέροντα των αγροτών... και δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα", δήλωσε ο Τέλους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία εάν παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, ο υπουργός είπε ότι «δεν θέλω να ακούσω πώς εμείς οι Πολωνοί φοβόμαστε με πρόστιμα…» και πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα « να ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική προς το συμφέρον των Πολωνών».

Ο Telus είπε ότι η Πολωνία βρίσκεται σε διάλογο με την Ουκρανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία για τη διέλευση σιτηρών μέσω της Πολωνίας.

«Είμαστε σε διάλογο με την Ουκρανία, καθώς και με τη Λιθουανία και τη Λετονία, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα λιμάνια τους», είπε και διαβεβαίωσε ότι τα σιτηρά που φεύγουν από την Πολωνία δεν επιστρέφονται.

"Εάν μιλάμε για την επισιτιστική ασφάλεια της Πολωνίας, την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, τότε τα σιτηρά πρέπει να ρέουν στην Ευρώπη και πρέπει να ρέουν εκτός Ευρώπης. Θα βοηθήσουμε στην πορεία", δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις