Ουκρανία: Η παρατεταμένη ζέστη δημιουργεί κακές συνθήκες για τη χειμερινή σπορά

Η παρατεταμένη ζέστη σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας έχει αποξηράνει το ανώτερο επίπεδο του εδάφους, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την επικείμενη σπορά των χειμερινών σιτηρών, ανέφεραν την Πέμπτη οι αναλυτές του APK-Inform, επικαλούμενοι τους κρατικούς μετεωρολόγους.

Η Ουκρανία φυτεύει παραδοσιακά χειμερινό σιτάρι, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της συνολικής παραγωγής χειμερινών σιτηρών, μαζί με τη χειμερινή ελαιοκράμβη και το χειμερινό κριθάρι.

"Οι υψηλές θερμοκρασίες του αέρα και η έλλειψη βροχοπτώσεων στο μισό σχεδόν έδαφος οδήγησαν σε μείωση των παραγωγικών αποθεμάτων υγρασίας", ανέφεραν οι μετεωρολόγοι σε έκθεσή τους.

"Τα ανώτερα 0-10 εκατοστά του εδάφους ήταν σχεδόν στεγνά στις περισσότερες περιοχές. Οι συνθήκες αυτές δυσκόλεψαν την προετοιμασία του εδάφους για τις χειμερινές καλλιέργειες και την έναρξη της σποράς της χειμερινής ελαιοκράμβης".

Η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει τη χειμερινή σπορά για τη συγκομιδή του 2024, σπέρνοντας χειμερινή ελαιοκράμβη.

Το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τους παραγωγούς αυτό το μήνα να αναφέρουν τα σχέδια σποράς τους για το 2024, ώστε να διαμορφωθούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την περίοδο 2024/25.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις