Ινδία: Έρχονται περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών και ζάχαρης;

Η Ινδία αύξησε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού τις τελευταίες ημέρες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους, γεγονός που οδήγησε την αγορά να εικάσει ποιο προϊόν θα μπορούσε να είναι το επόμενο.

Οι περιορισμοί στο ρύζι καλύπτουν πλέον όλες τις ποικιλίες που το έθνος της Νότιας Ασίας στέλνει στις υπερπόντιες αγορές, περιορίζοντας περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά. 

Οι κακές βροχοπτώσεις σε ορισμένες από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας ζάχαρης της χώρας μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμούς στις αποστολές του γλυκαντικού, αν και απομένει περισσότερο από ένας μήνας πριν από το τέλος των μουσώνων και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα. 

Μπορεί επίσης να καταργηθεί ένας δασμός για το σιτάρι.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει εντείνει τα μέτρα για τη θωράκιση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς η προσπάθεια επανεκλογής επισκιάζει την υπόσχεση που δόθηκε πέρυσι για τη σίτιση του κόσμου. 

Η σημασία της Ινδίας για τις γεωργικές αγορές σημαίνει ότι οι αλλαγές μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε μεγάλο βαθμό - η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποστολέας ρυζιού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης και σιταριού.

Αργά την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Bloomberg News, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα εφάρμοζε φόρο εξαγωγής 20% στο parboiled ρύζι, ενώ την Κυριακή ακολούθησε ελάχιστη τιμή αποστολής στο basmati. 

Το μέτρο αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την πώληση άλλων δημητριακών ως την ακριβή ποικιλία για να αποφύγουν τους περιορισμούς των εξαγωγών. Η χώρα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού.

Οι βροχοπτώσεις στις βασικές πολιτείες που καλλιεργούν ρύζι, τη Δυτική Βεγγάλη, το Ούταρ Πραντές, το Μπιχάρ, το Τζάρκχαντ, το Τσατισγκάρ και το Άντρα Πραντές, ήταν τουλάχιστον 12% χαμηλότερες από το κανονικό μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία. 

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την παραγωγή μετά από μια φτωχή χειμερινή συγκομιδή του 2022-23.

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Ινδία απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές. 

Την Τετάρτη αναμένεται ενημέρωση για τις τιμές από την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιοχές της Ινδίας που παράγουν ζάχαρη χρειάζονται επίσης απεγνωσμένα βροχές για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των δεξαμενών και των υπόγειων υδάτων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των καλλιεργειών. 

Οποιαδήποτε υστέρηση στην παραγωγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς των εξαγωγών, γεγονός που πιθανότατα θα ενίσχυε τις τιμές αναφοράς που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Η κυβέρνηση λέει ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις αποστολές ζάχαρης για το 2023-24 θα ληφθεί όταν θα είναι διαθέσιμες οι τελικές εκτιμήσεις της παραγωγής.

Ο Μόντι δήλωσε πέρυσι ότι η Ινδία είναι έτοιμη να θρέψει τον κόσμο, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το ασιατικό έθνος εξετάζει τώρα την κατάργηση του φόρου εισαγωγής σιταριού. 

Αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε χαμηλότερες εγχώριες τιμές και θα επέτρεπε στους μυλωνάδες κοντά στην ακτή να αγοράζουν φθηνότερα υπερπόντια σιτηρά. Η τελευταία φορά που η χώρα εισήγαγε σημαντικές ποσότητες ήταν το 2017-18.

Από την Πέμπτη, η αποθήκευση νερού στους 146 κύριους ταμιευτήρες της χώρας ήταν κατά 21% μικρότερη από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την κρατική Κεντρική Επιτροπή Υδάτων. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο νερό για το σιτάρι, τη μεγαλύτερη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών τροφίμων της Ινδίας. Η φύτευση αρχίζει συνήθως τον Οκτώβριο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις